Петкова пред студенти: Не са водени неофициални разговори за изкупуване на активите на ЧЕЗ от българската държава

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова пред журналисти след участието ѝ в Младежкия икономически форум в УНСС, цитирана от агенция „Фокус“.

В отговор на въпрос дали ще подаде ръка на Гинка Върбакова по време на предстоящата Комисия в Парламента, тя отговори: „Никога не съм крила, че познавам г-жа Върбакова от 20 г. и не смятам, че някой трябва да се отрича от хората, които познава. А и доброто възпитание изисква, когато двама души се видят, да си подадат ръка, независимо дали лицето отсреща се казва Гинка Върбакова или по някакъв друг начин“, каза още министър Петкова и уточни, че не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ.

„Българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Още през 2003 г. на базата на стратегията, която е приета от тогавашното правителство и е одобрена и от тогавашния парламент, и в която е заложен като основен приоритет държавата да излезе от този бизнес. В момента са в ход и арбитражи, които текат с трите електроразпределителни предприятия, и българската държава трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се обсъждат и приемат такива решения“, заяви министър Петкова. По думите й, държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези ЕРП-та и тази гаранция, че държавата е на мястото си, се казва Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Регулаторът работи изключително професионално и компетентно и съм сигурна, че интересите на българския бизнес са защитени в максимална степен. Отделно от това законодателят е предвидил, ако някое от енергийните предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз, тогава да има възможност съответните собственици да бъдат отстранени и на тяхно място да бъде въведена фигурата на т.нар. условен управител. Така че държавата и законодателят са помислили за това как в максимална степен да бъдат защитени интересите на българските потребители. И другото, което е, никога не трябва да забравяме, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия. Битовите потребители трябва да бъдат спокойни и българските граждани трябва да не допускат манипулации на тази тема. Цената на електрическата енергия се определя от електрическия регулатор –КЕВР“, припомни Петкова.

Министърът на енергетиката обясни също така, че трябва до края на юни да предложи вариант за оползотворяване на оборудването на АЕЦ „Белене“.

„Проектът АЕЦ „Белене“ е една дългогодишна история от българската енергетика, която води своето начало от 1980 г. Това е проект, на който на няколко пъти е даван старт и после е спиран, и в настоящия момент сме на етап, след като придобихме оборудването. Проект, за който има изградена цялата инфраструктура, и сега предстои въпросът какво трябва да се прави в него. Над 3 млрд. лв. са вложени в този проект и няма как с лека ръка да загърбим всичко, което е правено. Трябва да вземем решение какво ще бъде бъдещето на този проект и как да бъде използвано това, което вече имаме – техника, вложения и т.н.“, поясни министър Петкова.

Решението за бъдещето на проекта за АЕЦ „Белене“ изисква консенсус, обясни тя. „Това решение трябва да бъде взето с най-голям консенсус, защото е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение трябва да бъдат анализирани всички варианти и да се прецени кой от тях е най-щадящият за тази ситуация. Когато ще се взимат подобни решения отново става въпрос, че икономиката в един такъв проект е водеща – не можем да си позволим да реализираме икономически неизгоден проект. Така че предстоят такива важни решения в областта на енергетиката, за които скоро всички ще разберем и ще ги коментираме“, каза още тя.

Министър Петкова коментира темата и за АЕЦ „Козлодуй“, като обясни, че това, което правителството прави в това отношение, е да удължи нейния живот. „В края на миналата година успяхме да удължим живота на пети блок до 30 г., а в момента се прави същото и за шести блок. Надявам се и това да е успешно, защото е един от стожерите на българската енергетика“, заяви енергийният министър.

Тя посочи, че атомната електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“ е издържала най-високите нива на стрес тест по отношение на сигурността преди две години. „Оценките, които тя продължава да получава, са на най-високо ниво. Така че няма никакво притеснение за сигурността на тази централа –всичко, което се случва, е съобразно с всички правила за сигурност“, обясни министър Петкова.

Министърът посочи също така, че се очаква НЕК да отчете печалба з апръв път от години. По отношение на прродния газ, Петкова заяви, че за страната ни е важно да създаде възможност за получаване на синьо гориво от различни източници, а не само от Русия. В тази връзка министърът коментира и важността на газовата инфраструктура, включително създаването на нова.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари