Петкова: Няма становище на ЕК за прекратяване на договорите с американските централи

Съгласно статистиката на „Евростат”, цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Няма становище на Европейската комисия за прекратяване на договорите с двете американски централи. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която в рамките на петъчния парламентарен контрол отговори на депутатски въпрос, свързан с повишаването на цената на електроенергията на свободния пазар.

Министерство на финансите, Министерство на енергетиката и Българският енергиен холдинг /БЕХ/ са в непрекъсната комуникация с ЕК, поясни Петкова. „Когато има информация и становище, медиите ще бъдат информирани", заяви още Петкова.

Енергийният министър подчерта, че според статистиката на „Евростат” цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. Това опровергава твърденията на работодателите, че българнските предприятия губят конкурентноспособност заради високи цени на електрическата енергия, коментираха по този повод експерти.

„Следвайки законовите разпоредби, дружествата стриктно спазват своите ангажименти, както за регулирания, така и за свободния пазар. Българският електроенергиен пазар съответства на пазарните тенденции в региона. България не е изолиран остров и съмнение за необосновано повишение в цените следва да се породи в случай, че в страната липсва съответствие с ценовите тенденции в региона”, обясни министър Петкова.

Тя припомни, че цената на електрическата енергия на свободния пазар се определя по начина, по който се определя цената на всяка друга стока или услуга – от търсенето и предлагането.

Министър Петкова отново подчерта, че Министерството на енергетиката като държавна институция не може да се намесва директно на свободния пазар на електрическа енергия. Тя за пореден път призова всеки, който има аргументирана информация за необосновано поскъпване на цената, да сезира Комисията за защита на конкуренцията, която има правомощия да разследва и да налага санкции при нарушаване на правилата на конкуренцията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
5 коментари
 • 0 0
  5
  istinata
  Министерката е виновна за високата цена на тока!Два реактора стоят на площадката на АЕЦ!Що се отнася до т.нар американски централи Закона Симеонов-Гамизов ги чака!От ЕК на жалбата на Боян Боев няма да дойде отговор тъй като тя я е оттеглила още 2015г.Никъде в пазарната икономика няма гарантирана печалба1Къде е газта от Румъния?Само лъжи и лъжи!
  Напиши отговор
 • 0 1
  4
  dinev
  Да си припомним, че миналата зима тези централи ни спасиха - те са чисти, ефективни и модерни. Затова и има интереси именно към тях - защо работодателите не поискат Брикел и ТЕЦ Бобов дол?
  Напиши отговор
 • 0 0
  3
  Георгиев
  Хайде стига вече с тези американски централи - не разбирам с какво пречат на някои като Симеонов и Гамизов, например. Отдавна някакви неясни "инвеститори" точат зъби за тези две централи, а работодателите ги подкрепят и атакуват ли атакуват - сигурно пак са някои близки офшорки. Токът на двете централи наистина е по-скъп от най-евтиния - този на АЕЦ "Козлодуй", но там са инвестирани милиарди и те трябва да се изплатят. По-интересното е обаче, че цената им е многократно по-ниска от фотолтовоачните паркове, по-ниска е и от някои други ТЕЦ.
  Напиши отговор
 • 2 0
  2
  123
  "Няма становище на Европейската комисия за прекратяване на договорите с двете американски централи." Ей, тия без становище от EU началниците не могат и да пръднат.
  Напиши отговор
 • 3 1
  1
  жгтннтн
  И как да има като тя го е оттеглила!
  Напиши отговор