Петкова: Няма притеснение за ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“.Никога няма да допуснем компромис със сигурността

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Няма никакво притеснение по отношение на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, след закритото заседание на енергийната комисия към Народното събрание. Внасянето на точката за изслушване по темата бе по предложение на депутата от БСП Таско Ерменков във връзка с публикации по темата. Става въпрос за процедурата, свързана с диверсификация на доставките на ядрено гориво, изисквана от Евратом.

Министърът обясни, че изслушването по темата се е наложило след публикации в медиите, в резултат на което изпълнителният директора на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев е трябвало да обясни пред депутатите „какво се прави, какъв е процеса, както и, че няма нищо притеснително в това, което се случва и предстои да се случи в АЕЦ „Козлодуй“, а то е свързано с изискванията на Агенцията по доставки“.

„Това са изисквания на Агенцията по доставки и е свързано с това, че предстои провеждане на търгове за диверсификация на доставките на ядрено гориво. Това са изисквания на Евратом. Ние сме длъжни да ги спазваме“, каза Петкова. Министърът припомни, че България има договор (с руската ТВЕЛ б.р.), който изтича в края на 2020 г. и страната ни трябва да подготви за провеждане на търг, който да се проведе преди изтичане на този договор.

„За да се проведе този търг трябва да се подготвят анализи, които трябва да се направят от Агенцията за ядрено регулиране дали това алтернативно гориво отговаря на финансово-икономическите изисквания които АЕЦ „Козлодуй“ си поставя, на изискванията за сигурност и дали ще бъде лицензирано в България. Това е предмет на технико-икономически анализ, който АЕЦ „Козлодуй“ иска да бъде направен“, каза министърът на енергетиката.

Министър Петкова бе категорична, че в никакъв случай компромис със сигурността няма да се допусне.
„Основен наш приоритет е сигурността. Ние никога няма да направим компромис със сигурността“, заяви тя. В отговор на въпрос за констатациите, че Чехия се отказа от алтернативно гориво за своите атомни централи, когато установи проблем, министърът отново припомни, че страната ни е длъжна да се съобрази с изискванията на Агенцията за доставки.

„Нашите реактори ВВЕР 1000 могат да работят с горивото, което към момента получаваме (руско ядрено гориво от ТВЕЛ) и другият производител е Уестингхаус Швеция“.
„“За изпълнение на ангажиментите към Агенцията по доставки, към Евратом трябва да направим този анализ. Но България никога няма да направи компромис със своята сигурност и финансово-икономическите показатели, които са в интерес на страната ни“, повтори тя.
В отговор на въпрос дали такава процедура вече е обявена, министър Петкова потвърди, че да, по ЗОП вече има такава процедура, като се очаква да се установи законността й като вид.  

 

Сред темита на изслушване по време на закритото заседание бе и темата БЕХ - газ. След края на комисията, министър Петкова изрази пред журналисти очакването си за благоприятен изход за страната, разбира се, при поемане на определени ангажименти и спазване на решението на парламента по това дело.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари