НАЧАЛО » българия

Петкова: Регионално сътрудничество и изграждане на инфраструктура за газова свързаност - приоритети на българското председателство /допълнена/

„Българските потребители не трябва да се притесняват от продажбата на ЧЕЗ България, ще бъдат взети всички законови мерки“, заяви енергийният министър.

fb
3E news
fb
14-11-2017 01:33:00
fb

Надявам се в рамките на председателството Съвета на ЕС да бъде направена първата копка на интерконектора Гърция-България.  Това заяви при откриването на Седмата Регионална Конференция „България пред Председателството на ЕС’2018: Нови енергийни и индустриални политики“, организирана от Български енергиен и минен форум.

Енергетиката е един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това е секторът, който касае всеки един от нас като потребители, касае и бизнеса. Това е секторът, който има изключително голямо влияние и въздействие върху икономиката на всяка една държава. Тезите, по които ще се търси общ подход, ще са свързани и с енергийната ефективност, и с ВЕИ. Ще се търси приемането на регламент за управлението на Енергийния съюз, каза  Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова допълни, че важен приоритет пред България по време на председателството на страната ни на Съвета на ЕС е да се засили регионалното сътрудничество. По думите й по време на председателството страната ни ще акцентира върху засилване на сътрудничеството и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани. Акцентът ще е върху Западните Балкани и по-точно върху  изграждане на липсващата инфраструктура със  съседните страни за гарантиране на газовата свързаност, каза министър Петкова.

"В сектор енергетиката този приоритет има изключително висока стойност, защото той е свързан с целия регион, с развитието на пазара на природен газ, с конкуренцията и сигурността на доставките. Тук ние ще наблегнем на изграждането на липсващата инфраструктура на България със съседните на нас страни. Това е приоритет, който ще даде възможност да поставим основите на един регионален пазар на природния газ и да гарантираме сигурността на енергийните доставки", заяви Теменужка Петкова.

Министърът изрази надежда, че в рамките на председателството ще бъде направена първата копка за интерконектора Гърция-България. Тя припомни, че през миналата седмица бяха обявени две от най-важните обществени поръчки.

Министър Петкова припомни, че в края на миналата година беше приет законодателният пакет "Чиста енергия за всички европейци". По думите й това е законодателен пакет, който може да бъде определен като изключително амбициозен и фундаментален за развитието на енергетиката.

Министърът на енергетиката обясни, че темите, които в рамките на Българското председателство ще трябва да бъдат разрешени, са свързани с енергийната ефективност и модела на електроенергийния пазар. Според Петкова трябва да се намери общ подход и консенсус между всички 27 държави-членки и по теми, свързани с възобновяемите енергийни източници и приемането на Регламент за управлението на Енергийния съюз.

Министър Петкова информира, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се състои и форум на Групата на високо равнище за свързаност на газопреносната система в Централна и Югоизточна Европа /CESEC/. Тя се надява именно в рамките на този форум да бъде поставена и първата копка на изграждане на Интерконектора Гърция-България.

Енергийният министър извести, че миналата седмица е била възложена първата обществена поръчка за реализацията на интерконектора, която е свързана с избора на инженер-проектант за този проект. През следващата седмица предстои да бъде възложена и обществената поръчка за доставките на тръби.

Министър Петкова заяви също, че българските потребители не трябва да се притесняват от продажбата на активите на ЧЕЗ. Това как ще се продадат активите на ЧЕЗ е изцяло в компетентността на чешката държава, която е собственик на активите на ЧЕЗ България, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС. Министър Петкова коментира предстоящата продажба на ЧЕЗ България, която притежава електроразпределението в Западна и Югозападна България, включително в района на столицата.

„Процедурата, която се провежда е по чешкото законодателство, в рамките на разписаните от тях правила и процедури. Независимо от това кой ще избере чешката държава за купувач и дали ще има такъв, това не означава, че той автоматично ще влезе в своите пълномощия. Ще бъде направен преглед и съответно оценка от българските власти. Това са Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор. Така ще видим дали този нов купувач отговаря на всички изисквания, защото за нас е важно да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната“, каза министър Петкова.

Тя обеща да бъдат направени проверки и анализи и едва тогава след като и българските власти кажат своето мнение, може да се говори за финализиране на продажбата. „Българските потребители не трябва да се притесняват от продажбата на ЧЕЗ България, ще бъдат взети всички законови мерки“, каза още енергийният министър.
председателство на СЕ на ЕС
енергийна ефективнос
газова свързаност
ВЕИ
интерконектор Гърция-България
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева