НАЧАЛО » българия

Петкова: Междуправителствената комисия с Азербайджан е добра платформа за бизнесконтакти

fb
3E news
fb
07-11-2018 03:52:00
fb

Работата на комисията за икономическо сътрудничество между България и Азербайджан е добра платформа за създаване на бизнес контакти между компаниите от двете държави. Тя съдейства за осигуряване на условия и възможности за задълбочаване на икономическото сътрудничество между София и Баку. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на двустранен бизнес форум, организиран в рамките на петото заседание на  Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, което се проведе в София. Съпредседатели на комисията са министър Теменужка Петкова и министърът на селското стопанство на Република Азербайджан Инам Каримов.

Енергетиката бе идентифицирана като водеща област на взаимните контакти между двете страни. В рамките на комисията българската и азербайджанската страна обмениха информация за напредъка по изграждането на Южния газов коридор, ключова част от който е и междусистемната връзка Гърция – България. Потвърден бе интересът на SOCAR за участие в битовата газификация в нашата страна.  

Повече от 100 представители на българския бизнес и около 30 компании от Азербайджан имаха възможност да обменят контакти и да създадат нови партньорства в рамките на съпътстващия заседанието на комисията бизнесфорум. Министър Петкова очерта хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, туризма, винопроизводството, машиностроенето, ветеринарната медицина и други като потенциални области за задълбочаване на икономическите връзки между двете държави. Макар взаимният стокообмен да е нараснал с 38% между 2016 и 2017 г., той все още е далече от потенциала за взаимна търговия между България и Азербайджан, стана ясно по време на форума.

Разкритата в началото на тази година директна въздушна линия между София и Баку бе посочена като фактор за насърчаване на взаимните връзки. Подписаните в рамките на комисията документи също осигуряват поле за задълбочаване на бизнес контактите, посочи Петкова. Българската селскостопанска академия сключи споразумение с Аграрния научно-информационен консултативен център на Министерството на селското стопанство на Азербайджан. Националната компания Индустриални зони се договори за сътрудничество с химическия индустриален парк Семгайт от каспийската държава. Международното висше бизнес училище в България ще си сътрудничи с Университета по туризъм и управление на Азербайджан.  

България
Азербайджан
икономическо сътрудничество
междуправителствена комисия
енергетика
природен газ
селско стопанство
транспорт
По статията работи:

Галина Александрова