НАЧАЛО » българия

Петкова: Ирански природен газ за България, би могъл да минава през бъдещия LNG-терминал в Александропулис

fb
3E news
fb
11-07-2016 03:36:00
fb

Иранската страна проявява сериозен интерес към проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, както и към този за терминала за втечнен природен газ на Александропулис, заяви министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Техеран. Според нея един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България, би могъл да се осъществява чрез бъдещия терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната газова връзка Гърция-България.

Енергийният министър днес се срещна с министъра на петрола на Ислямска република Иран Бижан Намдар Зангане, на която обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в енергийния отрасъл, по-специално в областта на природния газ, става ясно от съобщение на правителствения пресцентър.

В момента в Иран функционира завод за втечнен природен газ, след 3-4 години ще достигне максималният си капацитет. Иранската страна заяви готовност да доставя към страната ни през газовата връзка с Гърция първи количества ирански природен газ.

Иран работи по списък с приоритетни проекти за следващите четири години. От първостепенно значение за иранската страна е изграждането на експортни терминали за износ на втечнен природен газ в Персийския залив. Заедно с водещи западни компании от енергийния сектор се разработва голямото газово находище Южен Парс. В момента в страната работи завод за втечнен природен газ, произвежда около 18 млн. куб. метра, предвижда се да достигне максималният си капацитет до четири години.

Министър Зангане подчерта, че Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари. Той подчерта, че запасите от природен газ на Иран в близост до Персийския залив са едни от най-големите в света.

Mинистър Теменужка Петкова представи пред иранския си колега напредъка по осъществяване на един от основните приоритети на настоящето българско правителство – диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси за България и региона на Югоизточна Европа. Един от възможните маршрути за доставки на ирански природен газ за България би могъл да се осъществява чрез бъдещия терминал за втечнен природен газ на Александропулис по междусистемната газова връзка Гърция-България. Министър Петкова запозна иранския си колега министър Зангане и с плановете на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александропулис.

Водим разговори с гръцките ни партньори за учредяване на съвместна компания. Очакваме до края на месец октомври да имаме яснота по техническите, финансовите и юридическите аспекти на проекта“, каза още тя.

Петкова покани министъра на петрола на Ислямска Република Иран г-н Бижан Намдар Зангане да посети България, да се запознае с възможностите на модернизираната българска газопреносна мрежа.

Очаква се през следващите няколко месеца да се възобнови работата на Смесената комисия по енергетика между България и Иран, както и на Съвместната работна група за природен газ.

ирански природен газ
LNG-терминал
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева