НАЧАЛО » българия

Петкова: Енергийната борса започва работа в реално време на 19 януари. Оттук нататък експерименти няма да има

fb
3E news
fb
05-01-2016 11:29:00
fb

Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) ще започне да работи в реално време на 19 януари т.г. Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
"От 19-ти борсата ще работи наистина в реално време и цената на електрическата енергия ще се определя на пазарен принцип от Българската независима електроенергийна борса", каза министър Петкова. ТЕЦ "Марица изток 2", АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания ще са компаниите, които ще стартират с продажбата на ток в реално време.

Оттук нататък експерименти няма да има“, беше категорична Петкова.

Енергийната борса работи в тестови режим от 11 декември 2015 година, а след април се очаква към нея да могат да се включат и битовите потребители.

Дотогава ще е ясен и моделът за либерализация, който трябва да предложи Световната банка. По този повод Министър Петкова се ангажира с широко обществено обсъждане с експерти и бизнес.

До април трябва да станат ясни и критериите, по които ще се определят енергийно бедните битови потребители на ток, така че да се намалят рисковете за тях при предстоящото им включване на борсата по-късно през годината. Това е срокът, която сме си дали с колегите от дирекция Енергетика към Европейската комисия, обясни още Петкова.

Критериите ще бъдат определени от съвместна работна група от представители на министерствата на енергетиката, труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане. Изчаква се и докладът на Световната банка, която трябва да предложи модел за либерализация на пазара.

Това, което мен лично ме притеснява е да не влязат под егидата на енергийно бедни и категория лица, които де факто не са такива. Затова трябва да се анализира всичко по този процес, за да се стигне до реално бедните хора в България“, каза министърът. По думите й принципите, които ще бъдат определени ще важат за определяне на енергийната бедност по отношение на цената на електрическата енергия, но критериите които ще се въведат, ако са приложими ще бъдат използвани и по отношение на топлинна енергия, газ.

 

Със стартът на енергийната борса се очаква да се подобри още и състоянието на Националната електрическа компания (НЕК), изрази очакванията си Петкова. Тази година НЕК за пръв път от години ще излезе на печалба, макар и малка – 14 млн. лв., съобщи министърът, като уточни, че загубата е намалена до 238 млн. лв. Намаляването на дефицита на електрическата компания, който в началото на 2015 г. бе 450 млн.лв.се дължи на събраните във Фонд „Сигурност на електроенергийната система 183 млн.лв. Припомняме, че всички производители на внасят във фонда 5% от приходите от продажбата на електроенергия, както и приходите на държавата от търговия с емисии. 

 

В коментар по преговорите на БЕХ за заема за двете американски централи, министър Петкова обясни, че предстои да се одобри графика за преговорите с банките. „Надявам се, може би първата среща ще бъде на 14-ти. Има много сериозен интерес и мисля, че мисията ще е успешна“, изрази оптимизъм енергийният министър, като припомни, че БЕХ от една страна има опит, а от друга и заради опита и личния ангажимент, поет от изпълнителния директор на холдинга.

Важно е това да се случи, най-малко поради две причини – от една страна да можем да разплатим задълженията с двете американски централи, да влезе намалението (за разполагаемост) в сила, от друга страна, двете американски централи да могат да изплатят задълженията си пред мините (Мини „Марица Изток“). Мините вече са изправени пред колапс“, призна тежкото положение на дружеството министърът. Тя припомни, че са успели да осигурят заем от 50 млн. лв., „но те са крайно недостатъчни“. „Там трябва да се извършват инвестиционни разходи, свързани с осъществяването на откривка. Такава откривка не е правена през последните 6-7 години, което е голям проблем. Този финансов проблем вече води до технически проблеми, производствени проблеми, които пък са свързанис добива на въглища. Затова много се надявам този заем да се случи и да се отпуши системата“, коментира енергийният министър. Петкова изрази надежда, че впоследствие с либерализацията и с компенсаторния механизъм нещата ще си дойдат по местата“.

"Много се надявам през 2016 година да станем свидетели на първия интерконектор за България, а именно интерконекторната връзка с Румъния. Много се надявам и в началото на октомври да отбележим и началото на строителството на интерконектора Гърция-България. Съвсем скоро предстои да подпишем договора с Shell за блок „Силистар“. Това наистина е сериозен успех", каза още енергийният министър.

енергийна борса
БЕХ
енергийна бедност
ЕК
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева