НАЧАЛО » българия

Петкова: Енергетиката е във финансов колапс, налагат се непопулярни мерки

fb
3E news
fb
22-02-2015 01:05:00
fb

Енергетиката е във финансов колапс и ако ние не предприемем бързи и адекватни действия, много от които са непопулярни и никой до сега не си e помислял да предприема, състоянието ще се влоши и българската енергетика ще колабира, а от там и българската икономика. На първо място е нобходимо стабилизиране на сектора. Това каза в предаването „Неделя 150“ на БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя практически повтори казаното два дни по-рано на пресконференция, целяща да отчете работата на енергийното ведомство в рамките на първите 100-те дни от управлението на настоящото правителство.

"През първите 100 дни от нашето управление, първото нещо, към което пристъпихме като спешни и краткосрочни действия беше да поканим на масата на преговорите нашите американски партньори от двете американски централи "Марица-изток" 1 и 3. В петък успяхме да подпишем меморандум за разбирателство с двете централи, като постигнахме общо виждане, че трябва да бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори по отношение на цената. Поставили сме си срок до края на месец март да предоговорим условията", каза енергийният министър. Тя обясни, че зедно с това трябва да се търси вариант за изплащане на просрочените задължения на НЕК към двете централи.


"Тези просрочени задължения са малко над 600 млн. Наред с това НЕК дължи над 1,2 млрд. на производителите на електрическа енергия. Другата важна мярка са промените в Закона за енергетиката“, продлъжи министърът. Петкова припомни миналите на второ четене поправки за Закона за енергетиката, както и това, че те са насочени към свиване на дефицита в НЕК.

„Това, което предлагаме, е от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високоефективен начин. Смятаме, че ефектът ще бъде около 100-150 млн. на година, което не е малко. Наред с това преференциалните цени и насърченията, които са по Закона за енергията от възобновяемите източници, няма да се прилагат вече за енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, които са въведени в експлоатация след влизането на промените в Закона за енергетиката", каза Петкова.

Министърът огласи последното становище по отношение на ВЕИ – че България е достигнала националната си цел. "По отношение на необходимостта определен процент от електрическата енергия да бъде произвеждан точно от такива възобновяеми източници, така че смятам, че ще имаме разбирането на партньорите ни от този сектор и не смятам, че ще има сериозен отпор или някакви сериозни аргументи против тази промяна", уточни енергийният министър.

Освен това тя обясни, че НЕК няма как към момента да се справи със задълженията си. "Трябва да мислим за начин, по който системата да бъде финансирана, така че да може да разплати задълженията си и да тръгнем на чисто. За да стане това, ние трябва да предприемем всички мерки течовете в системата да бъде занулен", добави Петкова.

По отношение на новосъздадената в парламента комисия, която да изясни състоянието на енергетиката, Петкова изрази очакването си, че тази Комисия ще има своята много важна роля, "тъй като тя ще навлезе много навътре в проблемите на енергийния сектор и няма как да не се стигне и до конкретните периоди, в които са извършвани нарушения и до конкретните лица, които по това време са управлявали сектора". „Разчитам много на тази комисия“, каза тя.

Министър Петкова бе катгорична, че либерализацията на пазара е задължително условие за ясен хоризонт в енергетиката и за разплитане на много от възлите в сектора. "С либерализацията на пазара ние ще постигнем прозрачност в сектора и всяко едно българско домакинство ще може да избира своя доставчик на електрическа енергия. Съответно ще може да избира между условията, които доставчиците предлагат. Ние работим усилено в тази посока. Българската енергийна борса получи лиценз от ДКЕВР. Сега се работи по избора на платформа, така че смятам, че до края на годината ще либерализираме сектора", каза още Петкова, като допълни, че е „важно да има конкуренция. Силно се надявам, че ще помислим за съответните механизми, така че да не се отрази негативно либерализацията на пазара върху джоба на българските потребители“, каза тя тя. В заключение Петкова каза че правителството ще работи в подкрепа за създаване на Европейския енергиен съюз.

Петкова обсни също, че до настоящия момент България не е получила официална писмена информация от "Газпром" за визията му по бъдещето на проекта "Южен поток". "Така че смятам, че е рано да говорим за каквито и да е било развития на събитията във връзка с т.нар. Турски поток", уточни още Петкова.

Теменужка Петкова
енергетика
ВЕИ
Закона за енергетиката
НЕК
американски централи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева