НАЧАЛО » българия

Петкова: Процедурата за инвеститор в АЕЦ „Белене“ стартира до края на годината, ако НС даде мандат

Единственият вариант да бъдат възстановени вложените до момента средства в проекта е тази централа да бъде построена, заяви енергийният министър в Сочи

fb
3E news
fb
14-05-2018 01:21:00
fb

Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ може да стартира до края на годината. Това каза пред журналисти в руския гр. Сочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участието си в международния форум „Атомекспо“.

Министър Петкова припомни, че стремежът на правителството е да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта. В него вече са вложени 3 млрд. лв. – средства на българските данъкоплатци, платеното е и е доставено оборудване, проектът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана. По нейните думи, това дава предимство за реализация на проекта в сравнение с други подобни проекти в региона. Целта ни е той да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия.

Единственият вариант да бъдат възстановени вложените до момента средства в проекта АЕЦ "Белене" е тази централа да бъде построена, заяви Петкова. "Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. да не е на площадката на АЕЦ "Белене" проектът, това означава, че трябва да отпишат автоматично активите на НЕК, близо 1,3 милиарда, които представляват разходите в инфраструктура, разход по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока, максимално използване на всичко онова, което притежаваме по проекта с цел, разбира се, защита на нашите национални интереси, на енергийната ни сигурност".

Министър Петкова обясни, че до дни правителството ще поиска от парламента мандат за осъществяването на проекта. Идеята е централата да бъде изградена на пазарен принцип и без държавна гаранция.

Енергийният министър посочи още, че ако бъде даден мандат за АЕЦ "Белене", още до края на годината може да започне процедурата за избор на стратегически инвеститор или инвеститори на централата.

Докладът за оползотворяване на активите на АЕЦ „Белене“, който Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката, ще бъде окончателно готов до дни и внесен в парламента, каза още енергийният министър. По нейните думи, правителството се стреми да използва всички предимства по проекта, така че да намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси.

В рамките на форума министър Петкова се срещна с президента на френската компания „Фраматом“ Бернард Фонтана. Представителите на фреската ядрена компания потвърдиха интереса си към сътрудничество с българската страна в сферата на ядрената енергетика. По думите на Фонтана, за компанията е важно да продължи съвместната си работа с международни партньори, по-специално от Централна и Източна Европа. От началото на 2018-та година „Фраматом“ е ядрената част на „Арева“ и в нея са ангажирани над 2000 специалиста.

Министър Петкова запозна Бернард Фонтана с развитието на проекта „Белене“. „В момента търсим възможност за реализация на наличното оборудване по най-добрия начин, така че да защитим националния интерес. Разполагаме с платено и доставено оборудване по проекта, лицензирана площадка, проектът е нотифициран от Европейската комисия. „Българската страна би могла да участва в евентуалната реализация на проекта чрез наличните активи“, каза министър Петкова. Планираме до края на годината да стартираме процедура за избор на стратегически инвеститор. Ще се радваме, ако компания като „Фраматом“ участва в подобна процедура, допълни тя. По думите на Фонтана, компанията „Фраматом“ проявява интерес и следи развитието на проекта. „Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава“, подчерта президентът на „Фраматом“.

ядрена енергетика
Атомекспо
Фраматом
АЕЦ "Белене"
стратегически инвеститор
процедура
активи
оборудване
По статията работи:

Галина Александрова