Парламентът прие доклада на Временната комисия за ЧЕЗ

Източник: БГНЕС

Депутатите приеха доклада за Временната комисия за ЧЕЗ със 148 гласа „за“ и 48 „въздържали се“.

Заедно с доклада бе прието  и проекторешение, с което се възлага на Министерски съвет да направи задълбочен анализ по изпълнението на заложените цели от правителството в приетата стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

В срок до 31 декември 2018 г. правителството трябва да ревизира постановлението за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от национална сигурност в сектор „Енергетика“, включвайки основни активи и дейности на електроразпределителни предприятия.
Народното събрание реши в същия срок службите за сигурност да предоставят детайлен анализ по планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп, а БНБ - информация за поетите ангажименти от български банки по сделката.

Временната комисия за ЧЕЗ бе създадена с решение на Народното събрание от 14 март 2018 г. Създаването на комисията бе в отговор на разразилата се обществена реакция, свързана с оповестеното на 22 февруари 2018 г. решение на Надзорния съвет на ЧЕЗ Груп, с което се дава предварителното съгласие на компанията да продаде активите си на „Инерком България“ ЕАД. В доклада се посочва, че комисията е ориентирала работата си в две основни направления – приватизацията на мажоритарния дял в капитала на електроразпределителните дружества в Западна България и изясняване на всички обстоятелства около планираната продажба на ЧЕЗ. За целта комисията е провела 5 заседания, на които са изслушани представители на редица институции.

По-рано ГЕРБ съобщи, че ще приеме доклада с „особено мнение“. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев определи работата на Временната комисия за ЧЕЗ, като „ ялова „.  

Депутатът от БСП Крум Зарков се опита да защити дейността на комисията като съзря подставени лица зад сделката за активите на ЧЕЗ в България.
Парламентарната група на ДПС от своя страна съобщи, че няма да подкрепи доклада на Временната комисия за ЧЕЗ.  Припомняме, че по време на обсъжданията депутатът от ДПС и член на временната комисия Рамадан Аталай определи доклада за ЧЕЗ, а и дейността като безсмислена.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари