Парламентът подкрепи с огромно мнозинство Иван Иванов, остава председател на КЕВР

Източник: БГНЕС

Иван Иванов остава председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Парламентът отхвърли със 125 гласа "против",  63 "за", и 3  "въздържал се" предложението на "БСП за България" за предсрочно прекратяване на пълномощията на доц. Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.


"Комисията за енергийно и водно регулиране е напълно независим орган и това се доказва от решението на парламента днес" - заяви в кулоарите на Народното събрание доц. Иванов. Той добави, че енергийният орган е получил и международна подкрепа.


"Напълно независим орган е Комисията и това не само от страна на българския парламент беше заявено от мнозинството в парламента, но както виждате това се оценява, включително от Европейската комисия с нарочно писмо, което беше споменато по време на дебата. Получи се подкрепа от българския бизнес, който твърдо настоява да не бъдат повишавани произволно цените на електроенергията, на топлоенергията и природния газ и от енергийните дружества, които обратно настояват да бъдат повишавани тези цени. Това, че и от двете страни се получава подкрепа за КЕВР, означава, че ние наистина намираме балансираните решения, които да бъдат преди всичко в интерес на обществото", коментира председателят на КЕВР след гласуването, предаде БНР.


По-рано днес Народното събрание разисква искането на левицата за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Иванов като член и председател на Комисията. В представяне на мотивите депутатът от БСП Филип Попов посочи отказа на Иванов да провери сделката за продажбата на ЧЕЗ на дружеството "Инерком-България", каквито правомощия бяха възложени на регулатора с последните промени в Закона за енергетиката:


"Това в лицето на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов без съмнения представлява тежко, фрапантно нарушение на служебните задължения по смисъла на Закона за енергетиката".


Председателят на групата на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров също обяви, че подкрепя предсрочното освобождаването на председателя на КЕВР, но подчерта, че според него това няма да доведе до промени в работата на самата комисия. „Тя ще продължи своята работа да обслужва монополите в енергетиката. Най-вече чуждите монополи“, каза Сидеров. Той призова въпросът да бъде решен кардинално с приемането на поправка в закона, с която съставът на КЕВР да се редуцира, да бъде преизбран, както и да се повиши отчетността му. „В момента тя е никаква, тя е формална. Един доклад годишно, който се прочита и гласува. Няма никакво значение, няма никакви санкции. Ако този доклад е обвързан с подаване на оставка, ако не се приеме в зала, то тогава Народното събрание ще бъде контролен орган върху тези, които избира. В момента КЕВР е извън всякакъв контрол“, смята Сидеров.


Работата на комисията защитиха от ГЕРБ . „Този орган имаше много решения през тези две години. Аз гледах статистиката за намаляването или увеличаването на цените на електрическата енергия, парното и газа. Мисля, че той беше абсолютно хармоничен и защитаващ както интересите на дружествата, така и балансираха с интересите на хората. Не се съобразяваха с настояванията на дружествата за увеличаване на цените с размера, с който те наистина искат“, посочи Валентин Николов. Предложението на БСП бе разкритикувано от друга опозиционна партия – ДПС.


Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев припомни, че БСП са признали в комисията, че това е неработещ текст, след като няма изготвени критерии, по които да се проверяват подобни сделки. "Гласувахме го, за да ви угодим, защото вие твърдяхте, че без този текст ние ще се опитаме да развалим, да прекратим или да пуснем сделка или каквото и да е било. Още тогава казах - това беше краят на април. Два месеца и половина вие знаете, че трябва да допишете в закона критерии и не сте го направили и нарочно не сте го дописали, за да може да атакувате регулатора и да оказвате политически натиск върху него", заяви Дообрев.


От БСП отхвърлиха твърденията за политически натиск и призоваха регулатора да изпълнява закона.


От партия "Воля" определиха поправката в енергийния закон като "ялова" и призоваха патриотите да си внесат критериите, както са вменили правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране за проверка на енергийни и други комунални сделки. ДПС обвини политическите сили, подкрепили текст, който задължава регулатора да се намесва в сделка между два правни субекта. "Ако имаше критерии, а не да чакаме сега г-н Иванов да гледа тавана дали ще има дъжд да бъде така добър да откаже сделката, а ако има слънце - няма да откаже".


Според народният представител Рамадан Аталай гласуваният от парламента текст в Закона за енергетиката наистина не е добър. „Сега, тъй като не можахте да се справите с премиера, г-н Цветанов, Искрен Веселинов и решихте, че най-слабият във веригата, който може да атакувате и да направите така, че да имате определени дивиденти, се оказа Иван Иванов“, обърна се Аталай към БСП.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари