Парламентът отново решава днес бъдещето на проекта АЕЦ "Белене"

Парламентът днес ще гласува решението за прекратяване  изграждането на АЕЦ „Белене“ от 2012 г. по предложение на БСП. Това става ясно от програмата за дейността на Народното събрание. Като един от мотивите за взетото през 2012 г. решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност. Освен отмяна на решението БСП настоява парламентът да възложи на министъра на енергетиката да преговаря с потенциални инвеститори и да уведомява депутатите за резултата от преговорите.

http://www.parliament.bg/bills/44/854-02-29.pdf

Предложението на ГЕРБ пък е за възобновяване на търсенето на възможности за изграждането на АЕЦ „Белене“. Според решението, парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип  без държавна гаранция. От ГЕРБ препоръчват Министерски съвет да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на АЕЦ „Белене“.
В предложенията и на БСП и на ГЕРБ се предвижда даване на срок до 31 октомври за внасяне на предложение с възможности за структурирането на проекта. Комисията по енергетика към Народното събрание в сряда отхвърли предложението на БСП.

http://www.parliament.bg/bills/44/854-02-30.pdf

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова след комисията в сряда коментира пред журналисти,  че ако се приеме предлаганото от ГЕРБ решение,  до 31 октомври тази година ще трябва да бъде разработена процедурата за избор на стратегически инвеститор и да бъде структуриран проектът.

„Смятам, че това е разумен срок, тъй като и подготовката на такъв тип процедура е сложен и отговорен процес. За да се подготви такава процедура, трябва много добре от всички аспекти да се огледа, така че тя да съдържа критерии, които да бъдат максимално обективни и да гарантират прозрачност и публичност,т.е. да имаме възможност да направим своя избор и да изберем най-доброто за България“, заяви министърът на енергетиката.

Петкова каза още, че ако се стартира до една година, проектът за АЕЦ "Белене" ще е в най-напреднала фаза в сравнение с други подобни проекти в региона. Тя припомни, че  "разполагаме с лицензирана площадка, с оборудване и с необходимите документи и изключително важния документ - нотификацията от страна на ЕК. Разбира се, може би ще се наложи пренотификация", каза Петкова. Според нея обаче това няма да отнеме време.
"На всички потенциални инвеститори за АЕЦ „Белене“ сме заявявали позицията си, че проектът ще е на пазарен принцип без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергия", каза още Петкова, като допълни, че за този проект никога не са обещавани държавни гаранции и дългосрочни договори дори и в неговия първи вариант.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари