Парламентът задължи министъра на енергетиката да представи до 30 юни конкретно предложение за АЕЦ „Белене“

Министърът на енергетиката трябва да представи до 30 юни конкретно предложение с възможностите за реализиране на активите на АЕЦ „Белене“, включително и отделяне на активите като отделно юридическо лице. Това решиха при пълен консенсус народните представители по време на днешните разисквани за ядрената енергетика.

Днешният консенсус е един добър знак, отбеляза както от трибуната на парламента, така и пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на разискванията. Министърът увери депутатите, че правителството се отнася много сериозно към енергетиката. „Трябва да знаем какво имаме“, каза Петкова, като посочи наличието на  площадка, която е лицензирана, платеното оборудване и пр.. „Оттук нататък е важно как ще продължим. Това е решение, което ще касае поколения напред. Може да има дебати и дискусии, но това е пътят“, посочи министър Петкова. 

Пред журналисти в кулоарите в отговор на въпрос дали има интерес към проекта тя уточни, че и друг път е казвала, че да, такъв интерес има, а и има възможност за започване на разговори със съседните на България страни. Припомняме, че в рамките на инвестиционен форум в Лондон с участието на лидерите на Западните Балкани премиерът предложи реализиране на АЕЦ „Белене“ заедно със страните от региона. По думите на Петкова, може да стане един добър проект при спазване на определени параметри. „Целта ни е проектът да се реализира на пазарен принцип“, допълни тя.

Преди това в рамките на разискванията  депутатът от БСП Таско Ерменков, който инициира и дебатите за ядрената енергетика обясни, че комисията по енергетика ще оказва мониторинг по изпълнението на настоящото решение на парламента и ще иска редовно отчет за извършваните дейности.  Ерменков припомни откога съществува дилемата, както и какво имаме – оборудване, доклади за АЕЦ „Белене“. Той, както и колегата му Костадинов обърнаха внимание на изводите от доклада н БАН и изискванията, свързани с Парижкото споразумение за климата.

„В един период до 2050 г. ще започне извеждането и на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Няма вечни реактори, а трябва сме готови в хоризонт и след това за 7 – 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Таско Ерменков.  „Убеждението е, че България заслужава модерна технология, модерна енергетика и се надяваме на разрешаване на казуса и реализиране на проекта“, заяви той.

Председателят на комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев от своя страна каза, че това, което очаква от министъра на енергетиката, е един вид пътна карта за това какви да са действията. В същото време той посъветва министърът на енергетиката да не предвижда в тази пътна карта възможностите за ангажимент на държавата. „Няма откъде да се намерят 20 млрд. лв.“ , заяви той. Добрев посъветва също така министъра да „е без преференциални цени, без договори за разлики, без участие и гаранции от страна на държавата“, иначе по думите му „ няма да се учудя, ако се окажем с дългосрочни договори“.

Пътната карта по думите на Делян Добрев трябва  „да изключва всякакви гаранции и финансови ангажименти от страна на държавата“.Той изтъкна, че ГЕРБ не са променяли позицията си и винаги са декларирали желание проектът да се реализира без държавни гаранции и финансиране. Държавата е дала досега над 3 млрд. лева и повече пари и гаранции не трябва да дава, заяви Добрев.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай изрази становище, че преди да се взема решение за ядрената енергетика трябва да има цялостно решение, визия за енергетиката и в нея да се търся място на ядрения сектор. Както стана ясно от думите му, време е за нова ядрена стратегия. Колегата му от ГЕРБ Валентин Николов припомни, че страната ни все още има действаща енергийна стратегия (до 2020 г.). Двамата се разминаха по неизпълнението на залегналите в документа мощности – 2000 МВт според Валентин Николов и 1000 МВт според Рамадан Аталай.

„Как ще се развива енергетиката в България и какъв дял ще заеме ядрената енергетика - всички тези неща“ трябва да се сложат на масата, каза Аталай. Той упрекна БСП и ГЕРБ, че решението им установява един крехък консенсус.  „Загрижени сме за цялостното развитие на енергетиката“, каза Аталай.

По-късно от трибуната на парламента министър Петкова посочи, че очакването е в дискусиите и споровете да се роди и правилното решение за бъдещето на ядрената енергетика и в частност по проекта за АЕЦ „Белене“.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари