НАЧАЛО » българия

Парламентът вика КЕВР за цените на тока, иска отлагане

Депутати и министър твърдят: комисията е независима, не се месим в цените на тока

fb
3E news
fb
22-06-2015 03:48:00
fb

Цените на тока вдигнаха на крак и депутатите. Спешна среща на представителите на парламентарните групи с участието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова доведе до решение за изслушване на Комисията за енергийно и водно регулиране в сряда в рамките на пленарно заседание на Народното събрание. Това съобщи заместник-председателят на парламента Димитър Главчев.

Постигнахме общо решение за провеждане на изслушване на КЕВР в сряда като първа точка в пленарна зала. Втората точка пък ще предвижда проект на решение, което ще се подготви от Комисията за наблюдение дейността на КЕВР. Предвижда се и отлагане на ценовия модел във времето, но за какъв период не е ясно. Това означава, че намерението на КЕВР да се произнесе по цените на тока в петък може и да не се състои.  В същото време министърът на енергетиката Теменужка Петкова отново повтори,  че цената на тока зависи изцяло от КЕВР. "Комисията е независима и обективна", обяви тя. Ще бъдат предложени законодателни промени, които да отложат във времето влизането на ценовия модел на тока.

Това, което постигнахме като решение е да се разгледа проект за решение, представено от Комисията за наблюдение на КЕВР, съобщи пред журналисти зам.-председателят на НС Димитър Главчев, след срещата с представители парламентарните групи за цената на електроенергията.

„Комисията ще да излезе със свой доклад с проект за решение, който веднага след като бъде проведено изслушването да бъде разгледан и този проект за решение, тъй като според представители на почти всички парламентарни групи е естественият завършек на изслушването, за което стана въпрос”, посочи Главчев. „В рамките на това изслушване ще можем да изслушаме какво точно са имали предвид комисарите, когато предлагат ценовия модел от 1 юли, а след това с проекта за решение ще имаме възможност да им предоставим възможности за реакция, така че това, което те предлагат да е възможно най-благоприятното за всички български граждани, както и за българския бизнес”, допълни той.

Така от думите на Главчев стана ясно, че във вторник ще бъде свикано извънредно заседание на Комисията, която наблюдава КЕВР и тя ще предложи в доклада си проект за решение. В сряда пък ще има извънредно пленарно заседание, което ще изслуша енергийните комисари. Оттам нататък по думите му ще бъдат спазени всички законодателни стъпки, така както са разписани в законите. "С конкретни срокове няма как да се ангажирам, но максималното, което се изисква от НС да бъде направено”, обясни Главчев. 

Той обясни и как вижда проектът за решение. „Проектът за решение ще съдържа това, което реши утре комисията (за наблюдение на КЕВР)". Този проект за решение ще бъде обсъден в пленарна зала като 2 точка, така че няма как да сега да ви кажа какво ще съдържа проектът. Проектът за решение се предоставя от Комисията в НС, която наблюдава дейността на КЕВР”, уточни Димитър Главчев.

„Самата КЕВР тук няма никакво отношение. Утре проект за решение ще бъде представен от парламентарната комисия, която наблюдава дейността на КЕВР и този проект ще бъде разгледан от НС в пленарна зала в сряда, след като бъде изслушана КЕВР и на базата на този проект за решение, ако бъде проект, ще бъдат предприети законодателни стъпки”, каза още той.
„Трябва да бъдат спазени всички срокове, за да може максимално бързо да влезе оптималния ценови модел. Идеята и на това събиране, както и на всички събирания на други представители и власти, е за българските граждани да бъде постигнат максимално най-добрият модел за цена на тока при настоящите условия”, обясни Главчев. Той помоли да няма никакви спекулации за намеса в независимост.

„Въобще не е засягана независимостта на КЕВР. Смятаме, че всяка една власт, бидейки независима, трябва да даде най-доброто от себе си, защото всички власти в синхрон да произведат продукта, който е най-добър за обществото”, каза още той. Според него управлението наистина е сложен пъзел и всичките му представители трябва да работят в синхрон, без да се нарушава независимостта им. „Но в крайна сметка хората очакват всяка една власт да дава най-доброто от себе си, за да може да бъде постигнат максимално добрият резултат”, допълни още Димитър Главчев. 
От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че в случая не става въпрос за независимостта на КЕВР. Тя припомни предприетите досега мерки в частност предоговарянето с американските централи и заяви, че действията в енергетиката трябва да имат продължение.

"Действията, които предприехме са бързи и адекватни. Това, което предлагаме е да предприемем действия във връзка с оптимизирането на разходи в държавната енергетика. Вчера след заседанието при премиера излязохме с решение да бъдат оптимизирани с 10% административните разходи за следващите 3 години. Това не означава съкращение на персонала, а разходи, свързани с командировки, горива, поддръжка на автомобили и т.н. По думите й в момента прави анализ на разходите в електрическата компания, който "ще даде ясна картина за това къде бихме могли да намерим някакъв буфер и къде бихме могли да оптимизираме разходите", обясни Петкова.

По думите й, КЕВР може да разясни и обясни какъв е финансовият модел, какви са спецификите по отношение на него. „Но по отношение на политиките и реформите в сектор „Енергетика", естествено това е ангажимент на изпълнителната власт. Работим в тази посока. Предлагаме допълнителни мерки, свързани с 10% съкращение на разходите, много искаме наредбата, която е приета да облекчи бизнеса и индустрията във връзка с разходите за енергията от ВЕИ-та и да влезе в сила от 1 юли, но влизането в сила е свързано с нотификация от страна на ЕК", допълни Петкова. Според нея, ако се разполага с още известно време, това ще позволи да се ускори този процес. 

 

 

 

КЕВР
парламент
цени на тока
Комисия за наблюдение дейността на КЕВР
По статията работи:

Маринела Арабаджиева