Парламентарната комисия по енергетика изслушва кандидатите за КЕВР

Публичността при избора на енергиен регулатор е само привидна, коментира процедурата енергийният експерт Славчо Нейков

Иван Иванов
Източник: dsb.bg


Парламентарната комисия по енергетика започна изслушването на номинираните кандидати за председател и членове на енергийния регулатор. Представените в парламента партии внесоха на 25 март в комисията по енергетика в НС своите предложения за членове и председател на енергийния регулатор.

Кандидатурата за председател е една - на Иван Иванов от ДСБ, който е пердложение на Реформаторския блок.

От ГЕРБ предлагат за член на КЕВР в подсъстава за енергетика досегашният член и бивш председател на ДКЕВР Евгения Харитонова. ГЕРБ предлага като икономист и в двата подсъстава на новата КЕВР да остане досегашният председател на комисията Светла Тодорова.

Реформаторите предлагат още няколко кандидатури за членове на КЕВР - Славчо Смилков, Валентин Петков, Елена Маринова.

От БСП лява България предлагат в комисията да влязат Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, Еленко Божков - бивш член на ДКЕВР, Илиян Илиев и други.

ДПС има само едно предложение за член на КЕВР - Ремзи Дормуш Осман, както и ПГ БДЦ - Георги Златев. Няколко номинации са предложили от Патриотичния фронт.

Всички кандидати ще бъдат изслушани днес в енергийната комисия, а след това те ще бъдат изслушани и в пленарна зала.

Иван Иванов, който се очаква да бъде избран за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), ще бъде десетият председател за последните 4 години. Това само по себе си е абсурд, защото по закон председателят на регулаторната комисия има 5-годишен мандат.Това каза председателят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков пред БНР.

"Изглежда, че има публична процедура, защото това, което стана на практика, е, че парламентът създаде едни правила, които демонстрират публичност, но на практика не се получи така", коментира Славчо Нейков. И обяснява тезата си.

"На първо място само народни представители и парламентарни групи си запазиха правото да номинират кандидати за членове на регулатора. На второ място самият парламент прие правила за избор, който наруши няколко пъти. Имената на кандидатите бяха обявени на 25-и март, но без да бъдат посочени никакви данни за тях, а според правилата трябваше да има данни, обосноваващи номинациите. Тези данни се появиха в края на работния ден в петък, на 27-и март, а срокът за задаване на въпроси изтече в събота. Така че, на практика тази публичност е доста привидна", обяснява експертът.

Според Нейков има нещо много по-смущаващо от въпроса за публичността и това е, че има само един кандидат и той е номиниран от четвъртата по големина партийна група. "При положение, че е обявена публична процедура и всички партии говорят за конкуренция, всички партии би трябвало да имат свои кандидати. Това, което стана, напомня на предварителни договорености, а такъв тип предварителни договорености, специално за КЕВР, са доста опасни. На практика КЕВР е най-важната институция в държавата, която отговаря за енергийния пазар и за оптималното развитие на енергийния сектор на национално ниво. Затова мисля, че в това отношение трябваше да има по-голяма конкуренция и прозрачност", казва той.

По мнението на Нейков няма причина да бъде сменена действащият в момента председател Светла Тодорова. "Тя има блестяща регулаторна кариера, блестяща административна кариера и има реален поглед върху цялата енергетика и то от много години. При това положение нямам никакво обяснение защо политиците тръгват да я сменят", коментира експертът.

Според него политиците трябва ясно да пояснят по какъв начин ще гарантират една много важна страна от независимостта на Комисията, която остана доста постно регламентирана. "Това е финансовата независимост, защото Комисията не получава средства от държавния бюджет, а се явява донор на държавния бюджет, тъй като тя събира такси от лицензи, които минават през държавния бюджет и част от тези пари се връщат при нея. При цялото това движение на пари, финансовата независимост на Комисията изглежда доста абстрактна", каза още Нейков.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари