НАЧАЛО » българия

Папазов: Искаме повече разрешителни за товари от трети страни, Турция не ги дава

Проблемът е, че българските превозвачи се борят за по-голям дял от общия бизнес с транзита на товари от ЕС към Близкия Изток и обратно, обясни Папазов

fb
3E news
fb
02-02-2014 02:18:00
fb

Кой да превози товарите на трети страни – от Европейския съюз към Близкия Изток и обратно, е въпросът, който стои в основата на проблемите между българските и турските превозвачи. Това стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на интервю по “Дарик”.

На този етап българските превозвачи имат предимство, тъй като не само са успели да намерят бизнес с трети страни от ЕС, чийто товари да превозват към Азия, но и го правят по-бързо от турските си колеги. Една от основните причини е, че сме стрна-членка на Общността и няма излишно забавяне по границите. Другата е, че, за разлика от турските, родните камиони често пътуват с по двама шофьори. По този начин те преминат транзит през Западна Европа за по-малко от 6 денонощия, спазвайки всички изисквания на международните превози, докато турските значително изостават във времето, обясни Папазов.

Именно за да се развие в тази пазарна ниша, още през лятото на 2013-а България е поискала предоговаряне на квотите за разрешителни за превоз на товари, произхождащи от трети страни. Според спогодбата от 2012 г. техният брой е 1100, но родните превозвачи общо се нуждаят от около 3000. За сравнение тези квотите за Турция също са 1100, но техните превозвачи изобщо не успяват да ги използват, отбеляза още министърът.

Затруднявайки българските автомобили, южните ни съседи се опитват да защитят собствения си бизнес. Именно по тази причина вече повече от половин година отказват среща. Ситуацията по границата обаче е в ущърб и на България, и на Турция, смята Папазов. За нас загубите се равняват на около 10 милиона евро годишно – толкова са приходите от преминаващите през страната ни над 120 000 турски автомобила. Това прави общо по 250 хиляди превоза, всеки таксуван с по 43 евро.

“Разбира се, и турската страна също губи, според мен, особено турските производители губят много по-качествен и бърз транспорт, бих казал, че в някои моменти и по-евтин”, коментира Папазов. Той е категоричен, че проблемът трябва да се реши веднъж завинаги и се надява това да се случи през идната седмица.

В момента текат разговори между експерти на ИА “Автомобилна администрация” и представители на браншови организации, които са изразили подкрепата си към действията на българската държава, която също въведе забрана и вече не признава турските разрешителни. Папазов обясни още, че през тази седмица е имало среща с посланика на Турция и разговорите с него са му дали надежда за положителен развой на нещата. Той подчерта също, че и българската страна е готова на компромиси.

превозвачи
разрешителни за транзит
транзит на товари от трети страни
българо-турска граница
проблеми
По статията работи: