НАЧАЛО » българия

Паметник на Цар Самуил ще бъде издигнат в столицата

fb
3E news
fb
05-01-2014 02:07:00
fb

През есента в София ще бъде поставен паметник на цар Самуил, съобщи в "24 часа". Инициативата е част от програмата за отбелязването на хилядолетието от смъртта на един от последните владетели на Първата българска държава.


Финансирането ще дойде от фондацията "Българска памет" на д-р Милен Врабевски. Идеята има подкрепата на Столичната община, пише още изданието.


"Цар Самуил е син на комит Никола, който е бил управител на Средец. Затова е редно столицата да има паметник на владетеля", каза зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Той очаква главният архитект Петър Диков да предложи подходящо място за фигурата в центъра, като една от възможностите е в Княжеската градина, където е и Паметникът на съветската армия. 

Вече тече архитектурният конкурс за облика на центъра на града, но засега не е съобразен с новата идея. За паметника ще бъде обявен за конкурс, като се очаква той да бъде готов и поставен до края на септември тази година.

 

Друго желание на д-р Милен Врабевски е до отбелязването на годишнината през октомври да бъдат върнати у нас и останките на цар Самуил с тези на сина му Гаврил Радомир и племенника му Иван Владислав. Те са открити през 1969 г. от гръцкия учен проф. Николаос Муцопулос на остров Св. Ахил в Малкото Преспанско езеро. Трите каменни саркофага са на острова, а от шест години Гърция е заявила готовност да върне останките в страната ни.Припомняме, че през 2011 г. Македония издигна голям паметник на българския владетел на централния площад в Скопие. При поставянето му Самуил беше обявен от властите за македонски цар.

паметник
София
цар Самуил
култура
Тодор Чобанов
Милен Врабески
По статията работи: