НАЧАЛО » българия

Очакват се още наводнения от критично високи нива в Янтра, Русенски Лом и Камчия

Започна изпускането на някои язовири в страната

fb
3E news
fb
20-06-2014 12:11:00
fb

Очакват се още поройни наводнения, предупреждават от Министерството на околната среда и водите. Значително са увеличени водните количества в реките Факийска и Ропотамо.

През това денонощие на база метеорологичната обстановка водните нива ще се повишат в цялата страна, като по-сериозни ще бъдат на реките от Дунавския водосбор и Черноморския басейн. Вследствие на прогнозираните интензивни валежи, се очаква рязко и значително да се увеличат водните количества в поречията Янтра, Русенски Лом, Камчия и южните черноморски реки (Резовска, Велека, Ропотамо и др.). Съществува възможност за локални, поройни наводнения в тези райони, предупреждават от МОСВ. 

Започна изпускането на някои язовири в страната.

Седем общински язовира в Шуменска област преливат, съобщиха от БНТ.

Ситуацията с нивото на водните обекти в общините от област Стара Загора е нормализирана и спокойна, съобщиха от Областната управа в града.

Състоянието на водните обекти в областта се наблюдава от дежурните сили и средства, под ръководството на областния управител Живка Аладжова. При промяна на обстановката екипите имат готовност за незабавна реакция.

Като превантивна мярка Аладжова разпореди да се започне минимално контролирано изпускане на водите от язовирите в областта, с цел да се осигури 30% свободен обем на водните обекти и предотвратяване на бедствени ситуации при влошаване на метеорологичните условия.

Ръководството на язовирен район "Копринка" започна контролирано изпускане на 10 кубически метра в секунда вода в речното русло на р. Тунджа. Съгласно утвърдената процедура при такива случаи, ръководството на язовирния район е предупредило кметовете на общините Казанлък, Мъглиж и Николаево, които се намират по течението на р. Тунджа, за започналото контролирано изпускане на водите.

Язовир „Голуша" край град Стрелча не прелива, а се извършва контролирано изпускане през преливника на водоема, уточняват от ОД МВР Пазарджик. Във всички язовири на територията на област Пазарджик, когато се надвиши определен обем, започва контролирано изпускане, така че тези обеми да се поддържат свободни именно при подобни обилни валежи от дъжд, уточняват от града. 

Още вчера започна изпускането на шестте язовира в Търговищка област. Според управителя на „Напоителни системи" - Русе Валя Евтимова, мярката е взета заради очакваните поройни дъждове в дните до края на седмицата.

Според информацията на русенската служба, в момента обемите на язовирите в Търговищко са около и малко под контролните. Най-много вода - около 2 кубически метра в секунда, се изпускат от язовирите Красноселци, Съединение и Ястребино. Според г-жа Евтимова, всички реки на територията на клон Долен Дунав са спокойни.

Превантивното контролирано изпускане се извърши и на най-големия язовир в Разградско „Бели Лом".
язовири
изпускане
наводнения
проливни дъждове
опасност
МОСВ
По статията работи: