НАЧАЛО » българия

От 43 на 68 се е увеличил броят на язовирите в предаварийно състояние

Около 350 000 лв. са необходими за техническото обследване на опасните съоръжения

fb
3E news
fb
20-03-2014 01:53:00
fb

По последни данни броят на язовирите в предаварийно състояние е нараснал от 43 на 68, заяви заместник-министърът на околната среда и водите Атанас Костадинов. Той взе участие в кръглата маса на тема "Състояние и бъдеще на язовирите в България", във връзка със Световния ден на водата.

 

Става дума за предимно малки язовири с обем между 20 хил. и 400 хил. кубически метра, които са публично-общинска собственост. Макар и незначителни като обем, щетите при срутване на стената може да са много сериозни.

 

Като язовири в предаварийно състояние те са били класифицирани на база видими признаци. За да се реши окончателно съдбата на всеки от тях – дали може да се ремонтира, или трябва да се събори, е необходима техническа експертиза.

 

Около 350 000 лева са необходими за въпросното обследване, коментира пред журналисти Асен Личев, директор Дирекция “Управление на водите” към МОСВ. Той допълни, че Комисията по бедствията, която се очаква да отпусне средствата, е вече уведомена. Едва след техническата експертиза обаче ще може да се коментира каква ще е цената на ремонтните дейности.

 

Експерътъ е категоричен, че проблемът се корени в липсата на орган, който да котролира техническото състояние на съоръженията. Очевидно автомониторингът и автоконтролът, каквито всички собственици са длъжни да извършват върху управляваните от тях съоръжения, са неефективни. Макар година след година да се издават предписания за по-добро стопанисване, те не се спазват, изтъкна, от своя страна, зам.-министър Костадинов.

 

Именно за да се оптимизира контролът, е взето решение да бъде сформирана междуведомствена работна група. Целта ѝ е да разработи и иницира законодателни промени, така че да се създаде единен орган, който ще отговаря за контрол, мониторинг и превенция. По думите на зам.-министъра работата ѝ не бива да се проточва по-дълго от 2-3 месеца.

язовири
кръгла маса
Световен ден на водата
предаварийно състояние
рехабилитация на язовири
По статията работи: