НАЧАЛО » българия

Отпускат 166 млн. лева от бюджета за разплащане на проектите по спряната програма "Околна среда"

fb
3E news
fb
05-08-2014 06:26:00
fb

166 805 000 лв. са отпуснати от Държавния бюджет за разплащане по проектите в изпълнение по оперативна програма „Околна среда“, съобщи Министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов на пресконференция днес. Сумата ще покрие 100% от всички верифицирани плащания  и ще бъде разпределена по равно към всички бенефициенти.

„За да осигурим комфорт на строителите и на общините в активния сезон, днес получихме лимит от Министерството на финансите в размер от над 166 млн. лева, които вече сме започнали да разплащаме и до ден-два ще разплатим всички средства на бенефициентите. Това са верифицирани разходи, които представляват „мостово“ плащане, което ще покрие разходите по проектите в периода от 2-3 седмици, докато Брюксел вдигне прекъсването на плащанията по ОПОС. Когато това стане, парите ще бъдат възстановени в Национален фонд, така ще бъде покрита голяма част от дефицита в бюджета на България“, обясни министърът в оставка Станислав Анастасов.

Към момента в процес на верификация са искания за плащане за над 202 млн. лева, които ще бъдат обработени в рамките на 2-3 седмици. Ако процесите се развиват със същата тенденция, МОСВ ще изплати и тях, така че да няма никакъв риск от загуба на средства и да се осигури ресурс за общините като бенефициенти, коментира още Анастасов.

 

Околна среда
МОСВ
оперативна програма "Околна среда"
Станислав Анастасов
бенефициенти
разплащания
бюджет
166 млн. лева
По статията работи: