НАЧАЛО » българия

Отпадна заплахата за българските сортове домати и боб

Европарламентът прекрати разглеждането на проекта на ЕК за нов регламент за семената

fb
3E news
fb
11-03-2014 03:46:00
fb


 Българите могат да си отдъхнат - ще продължават да садят традиционните за страната ни и много вкусни розови домати и селски пипер. България можеше да загуби правото да сади традиционни сортове зеленчуци, ако бъде прието предложението на Европейската комисия за въвеждане на регламент относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал, по-известен като «регламентът за семената».                                                                                                                        

Европейският парламент обаче отхвърли днес спорния проект почти единодушно - с 650 гласа "за" и само 15 "против". Парламентът всъщност прекрати разглеждането на първо четене на регламента, след като ЕК отказа да направи промени в него и да предложи подобрен вариант.

Ако Съветът на Европа подкрепи Европейския парламента и отхвърли предложения от ЕК регламент, законодателният процес ще приключи.

В противен случай, Съветът може да направи промени в първоначалното предложение на Комисията. ЕП може или да отхвърли  измененията на Съвета на второ четене и по този начин окончателно да отхвърли законодателното предложение, или да започне преговори със Съвета по окончателната формулировка на новото законодателство за семената.

Днешното решение на Европейския парламент беше взето на фона на притесненията, че ако този регламент бъде приет, той ще даде на ЕК твърде много власт и ще остави страните от ЕС без никаква възможност да приспособят новите правила за техните нужди.

„Днешният вот показва колко сериозно е несъгласието на Парламента с предложението на Европейската комисия, която не успя да отговори на основните си цели, като например опростяване на процедурите и подкрепа на иновациите. Предложеният от Комисията регламент предизвика много притеснения сред депутатите  във връзка със сливането на 12 директиви в регламент, който не предоставя възможност на  държавите членки да приспособят новите правила към нуждите си“, заяви председателят на комисията по земеделие Паоло Де Кастро (С&Д, Италия).

„Като членове на Европейския парламент, които съвместно със Съвета приемат нормативните актове на Съюза, ние искаме да поемем пълната отговорност за промените в това законодателство. Поради тази причина не можем да вземем прибързано решение относно предложението на Комисията, което е от решаващо значение за много земеделски производители, фирми и граждани. Големият брой „делегирани актове“ ще дадат на Комисията прекалено големи правомощия в области, които, поради тяхната чувствителност, следва да бъдат дефинирани в нормативни текстове“, обясни докладчикът Серджо Паоло Франческо Силвестрис (ЕНП, Италия).

„Съжаляваме, че Комисията отказа да оттегли този спорен текст и да предложи по-добър. Ясно е, че проектите за нови правила трябва да бъдат преработени, за да бъдат отчетени по-добре различните ситуации в различните държави членки и да се гарантират истински подобрения за производителите, потребителите и околната среда. Надяваме се страните членки да проявят воля и да последват позицията на Парламента, отхвърляйки това незадоволително предложение“, добави Де Кастро

 

 

Регламент за семената
Европейска комисия
Европейски парламент
български традиционни сортове
По статията работи:

Галина Александрова