НАЧАЛО » българия

Отпадат ограниченията за българите и румънците на европейския пазар

fb
3E news
fb
01-01-2014 04:07:00
fb

От днес отпадат ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар. Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари.

Някои страни членки на ЕС посрещат с безпокойство перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници. Опасенията са концентрирани около очакванията, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи. Страховете се оказаха най-силни за Великобритания, която предприе и конкретни мерки срещу българите и румънците.  Така търсещите работа от двете страни няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си. Безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход, ако не успеят да докажат, че имат шансове да си намерят работа.

Междувременно Европейската комисия приветства отмяната за граждани на България и Румъния от 1 януари 2014 г. на ограниченията за работа в страните-членки на ЕС. „От днес български и румънски граждани могат пълноправно да се възползват от правото на труд във всяка от страните в ЕС, без да получават разрешение за работа”, каза еврокомисарят Ласло Андор. По думите му Европейската комисия не очаква масово мигриране на работна сила. 

Няма да има масова имиграция на румънци и българи във Великобритания, след като от днес паднат ограниченията пред тях за навлизане в британския трудов пазар, смята и държавният министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър, цитиран от британския в. "Гардиън".

Според вестника това е първата официална оценка за очаквания приток към Обединеното кралство на граждани от двете най-нови членки на ЕС. По думите на министъра този път ситуацията ще бъде различна в сравнение с тази отпреди десет години, когато десетки хиляди граждани на Полша заляха британския трудов пазар, съобщава от своя страна БТА.

От десетте страни, в които от днес официално падат ограниченията за достъп до трудовия пазар на граждани на България и Румъния (Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия) в Обединеното кралство този въпрос предизвика най-разгорещен дебат.

Държавният министър във вътрешното министерство, отговарящ за имиграцията, заяви, че правителството не е наясно с размера на предстоящата имиграция на българи и румънци, но предположи, че мнозинството от тях ще предпочетат Германия, Италия или Испания вместо да отидат във Великобритания. Марк Харпър отхвърли настояванията на десницата в Консервативната партия за удължаване на седемгодишния "временен контрол" върху достъпа на румънци и българи. На пресконференцията си в сградата на вътрешното министерство той подчерта, че "това просто е юридически невъзможно" заради законодателството на ЕС. Според него би било голяма спекулация да се предрича броят на новите имигранти от двете източноевропейски държави. Бившият вътрешен министър Джак Стро призна, че през 2004 г. е била допусната огромна грешка. Прогнозите са били за 15 000 поляци и други източноевропейци, които да се насочат към Великобритания, а те са се оказали много повече.

пазар на труда
имигранти
ЕС
По статията работи:

Маринела Арабаджиева