Отново опасно мръсен въздух в София, в градския транспорт ще продават "зелени" билети

Значителни превишения на нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата отчитат и в петък станциите на Изпълнителната агенция по околната среда, става ясно от данните на сайта на Столичната.

В четвъртък бяха отчетени превишения във всичките пет градски станции. Най-големи са били концентрациите на фини прахови частици в района на "Хиподрума" (2.84 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър) и "Павлово" (2.6 пъти над нормата). Станциите в "Надежда" и "Младост" са отчели около 2 пъти превишение, а тази в "Надежда" - 1.16 пъти. От Столична община предупредиха за очакваното опасно запрашаване и в петък, 26 януари, и в събота, 27 януари.

За намаляване на замърсяването Столична община призовава жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

От Центъра за градска мобилност обявиха, че вече са готови за въвеждането на т. нар. "зелен билет" за по-евтино пътуване с градския транспорт при изключително мръсен въздух, както и с пускането на допълнителни коли по отделните линии.

Възложено е на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а на „Пътна полиция“ при СДВР да извърши извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка.

Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди или друго екологично отопление, призовават още от "Московска" 33.

При подходящи метеорологични условия, Столична община ще предприема допълнително машинно метене и миене на улици.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари