НАЧАЛО » българия

Отмяна на данъка върху дивидента и 5% намаление на данъка върху доходите на едноличните търговци искат от АОБР

fb
3E news
fb
22-01-2019 02:22:00
fb

Отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с пет на сто на данъка върху доходите на едноличните търговци е сред приоритетите в работата на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ за тази година, съобщи на пресконференция Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и ротационен председател на АОБР.

Разширяване на принципа на действие на обратното начисляване на ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами, е друго предложение на Асоциацията. Тази система вече е изпробвана в други страни - Румъния и Унгария. Сред мерките за насърчаване на икономика се предлага създаване на Национален фонд за реклама на България, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. Страната ни има незадоволителен образ в света, който не отговаря на действителността, а други държави умело се рекламират, допълни той и посочи, че Фондът ще подсили туристическата ни реклама, но и ще съдейства за рекламиране на българските продукти в чужбина.

От АОБР искат още ускорено изграждане на електронното управление, за да няма повече предпоставки за тормоз на бизнеса и корупция, коментира Симеонов. Работодателите настояват и за насърчаване на дигитализацията в предприятията. Битката със сивата икономика също е сред приоритетите на АОБР.

Евгени Иванов - изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, съобщи, че сивата икономика в страна варира от 20 на сто при оптимистичен сценарий до около тридесет на сто при песимистичен сценарий.

От Асоциацията настояват за облекчаване на процедурите за започване на бизнес, като цитираха данни според които през 2014 г. включването към електрическата мрежа у нас е ставало за 130 дни, а миналата година - за 260 дни.

Цветан Симеонов подчерта, че в областта на екологията е нужно да има баланс с развитието на икономиката, а Евгени Иванов съобщи, че работодателите ще настояват да има ясни критерии за представителност, подобни на тези за бизнес организации, за екологичните обединения. Не може да се допусне почти всеки инвестиционен проект да се атакува от еколози, коментира Иванов и допълни, че не може чужда медия да дава акъл как да се развива Банско. Той определи като престъпление насърчаването на незаконни референдуми, които спират инвестиционни намерения за милиони, например този в Трън.

Работодателите се надяват тази година да е последната, в която ще плащат първите три дни за временна неработоспособност. По данни, съобщени от председателя на Българската стопанска камара /БСК/ Радосвет Радев, за времето на действието на тази норма работодателите са ощетени с над 870 млн. лева и допълни, че към края на 2019 г. сумата ще достигне до един милиард лева.

Васил Велев съобщи, че миналата година близо 12 000 хора от трети страни са работили у нас, а икономиката ни има потенциал да "поеме" 100 000 души. По тази причина работодателите искат издаване на българска карта за граждани от български произход, които искат да работя и живеят в страната. Нека пет години да е в България, да работи и тогава да кандидатства за гражданство, коментира Велев. Той посочи необходимостта от активизиране на Агенцията по заетостта, която трябва да почне да работи като доставчик на човешки ресурси за българската икономика, а не за чужди икономики. От нея очакваме да доставя работници от трети страни, допълни Велев, като напомни, че вече има договори с Молдова и Армения, но те не се са влезли в сила, защото не са били готови поднормативни документи. Готвят се спогодби с Украйна, Грузия и Беларус, трябва да има такива и с други страни - Виетнам, допълни Велев. Той изтъкна, че сега, за да замине един украинец на работа в Полша, са му достатъчни тридесет евро за такси и една седмица време, а за България ще са му нужни - 300 евро такси и между три и шест месеца, заради бюрокрацията. Велев изтъкна също и необходимостта от облекчение на визовия режим, за идващите да учат у нас чужденци.

Работодателите настояват да се спази обещанието на държавата за съкращения в бюджетния сектор и посочиха, че тези хора са квалифицирани и веднага ще намерят работа в частния сектор.

АОБР
Приоритети
данък върху дивидента
отпадане
данък върху доходите на ЕТ
По статията работи:

Галина Александрова