НАЧАЛО » българия

Отложеното потребление пречи за излизането от кризата

fb
3E news
fb
10-02-2014 04:27:00
fbДепозитите на бизнеса и домакинствата намаляват като брой с 3.9%, показват данните на БНБ за декември 2014 г. спрямо предходната година. В същото време депозитите нарастват като сума с 9% на годишна база през декември до 53.149 млрд. лв. Разнопосочните тенденции се дължат на силно увеличение на обема на депозитите на бизнеса и на населението с размер над 100 хил. лв. и на спад с 6.9% на броя на депозитите до 1000 лв. Това показва, че все повече се отваря ножицата между богати и бедни, като първите стават все по-богати, а вторите се увеличават като брой.

Тези данни също така са признак на отложено потребление на вътрешния пазар.То се наблюдава както при крайните потребители, така и при фирмите. А в същото време все по-малко са тези, които могат да си позволят да спестяват, информира Дарик.

Кредитите за бизнеса и домакинствата са 2.786 млн. броя към края на четвъртото тримесечие на 2013 година. На годишна база броят им нараства с 1.9%, а общият им размер се увеличава с 0.03% до 53.822 млрд. лева.

При кредитите се забелязва засилено търсене на такива от 5000 до 10 000 лв. от бизнеса и от 1000 до 2500 лв. от домакинствата, според статистиката на БНБ.

Ръстът както в броя, така и в обема на кредитирането в тези сегменти, показва оживление на вътрешния пазар, дребния бизнес и крайното потребление, което се потвърждава от растящите обороти в търговията на дребно през последната половин година.

„Със сигурност това, което видяхме при спестяванията на гражданите през миналата година е, че те сериозно нараснаха и то в малките диапазони, растат дори по-бързо от кредитите. Имаше спестявания за „черни дни“ и определено имаше отложено потребление. Депозитите като цяло растат с близо 9%, докато при кредитите почти няма промяна“, заяви Цветанка Минчева, директор банкиране на дребно в УниКредит Булбанк.

Според нея трендовете в сектора също са интересни.„Докато при депозитите компонентата расте основно от гражданите, то при кредитите растежът идва основно от фирмите, а при заемите за гражданите обемите дори леко намаляват“.

депозити
кредити
БНБ
отложено потребление
вътрешен пазар
По статията работи:

Галина Александрова