НАЧАЛО » българия

Отлагат окончателното инвестиционно решение за интерконектора с Гърция

fb
3E news
fb
26-05-2015 10:17:00
fb

Окончателното инвестиционно решение за интерконкторната връзка с Гърция се отлага за 12 юни. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференция "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност". Припомняме, че предното намерение бе окончателното инвестиционно решение да бъде взето на 29 май. Причина за отлагането е свързана с уточнение на технически подробности, обясни по-късно пред журналисти Петкова. Други пречки няма, беше категорична тя. Строителните работи по интерконектора с Гърция са предвидени да започнат през 2016 г. , а въвеждането в експлоатация през 2018 г. По интерконектора с Гърция ще се пренасят 3 млрд. куб м природен газ от Каспийския регион.

Газовата връзка с Румъния ще заработи до 2015 г. обеща още министърът на енергетиката. Тя оясни, че забавянето е свързано с дефект на тръбопровода в участъка, който преминава под р. Дунав. Петкова изрази оптимизъм и по отношение на изграждането на газовата връзка с Турция и Сърбия. Министър Петкова припомни, че за предпроектното проучване на газовата връзка с Турция преди дни бяха отпуснати от Европа 190 хил.евро или половината от общата сума от 380 хил.евро.

България е силно зависима от един източник на суровината годишното потребление на природен газ у нас е около 2,8 млрд. куб. метра. 2,5 млрд. куб. метра идват от Русия. Това е и причината за това правителство да развива газовите връзки със съседните страни. Тя обаче призна и забавянето по проектите, което в последните месеци се опитваме да компенсираме.

Един от начините България да гарантира своята енергийна независимост е и добре изградената газова мрежа, каза Петкова. Тя допълни, че националната ни мрежа е с дължина от 1,7 хил. километра магистрални газопроводи и три компресорни станции. Годишният капацитет на газовата мрежа е от 7,4 млрд. куб. метра природен газ.

Транзитната газова мрежа е с дължина 945 километра, шест компресорни станции и капацитет между 15 и 17 млрд. куб. метра газ годишно.
В момента "Булгартрансгаз" е започнал модернизация и рехабилитация на мрежата, както и на 4-те компресорни станции, като целта е постигане на реверсивен поток. Министър Петкова подчерта колко е важно и стратегически обосновано изграждането на газов хъб, особено с оглед на осъществяването на дейностите по проучване за нефт и газ на българските участъци  в Черно море.
Собственият добив е важна част от енергийната независимост, посочиха по време на конференцията зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и председателят на комисията по енергетика в НС Делян Добрев. Те представиха блоковете Силистар и Терес. Припомняме, че в момента тече конкурс за концесия на дейностите по проучване за петрол и природен газ. По думите на зам.-министър Станков за двата блока ще се търси голяма компания с опит.
Ако бъде открит природен газ в тези блокове, България веднага ще се превърне в нетен износител, защото няма да внася суровината, обясни от своя страна Делян Добрев. Тойобясни, че страната ни ще печели значително и от концесионни такси, тъй като по закон 30% от печалбата на компаниите остават за страната.
Още е рано да се говори за газопровода "Турски поток", коментира пред журналисти министър Петкова. В подкрепа на думите си тя посочи, че част от инфраструктурата е на територия на страна от ЕС, което пък изисква решение на ниво ЕС. Министърът за пореден път обясни, че официално страната ни още няма уведомление да прекратяване на "Южен поток".

 

газови връзки
газопровод
интерконектори
По статията работи:

Маринела Арабаджиева