НАЧАЛО » българия

Отлагането на увеличението на тока води до трупане на дефицити в НЕК, смята Калоян Стайков

fb
3E news
fb
26-06-2015 10:52:00
fb

Отлагането на увеличението на тока ще доведе до трупане на още дефицити в НЕК.Това коментира пред радио „Фокус“ икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков. Според него решенията за цените на регулирания пазар са значително повлияни от политически и най-вече от социални въпроси.
„На регулирания пазар съществува така нареченото кръстосано субсидиране между битови и небитови потребители. Битовите плащат по-ниска цена и съответно тази цена е компенсирана от небитовите потребители“, обясни Калоян Стайков.

По думите му кръстосаното субсидиране се пренася и на свободния пазар, тъй като централите, които работят на регулирания пазар реализират там загуба и я компенсират от свободния пазар.

„Това трябва да се промени. За съжаление обаче дори и в последното ценово решение продължаваме да виждаме социални елементи и комисията продължава да се вживява като орган на министерството на труда и социалната политика, което със сигурност трябва да престане, за да се направи стъпка към оздравяване на сектора“, посочи икономистът. Той допълни, че трябва да бъде намерена равновесна цена, с която да се покриват разходите по генерирането на енергия, но в същото време тя да е справедливо разпределена между всички участници на пазара. Калоян Стайков коментира и, че няма как износът на ток да се обложи с цялата такса „задължения към обществото“, тъй като европейските директиви го забраняват. Според икономиста това, което може да бъде добавено към износа, е цената за допълнителните разходи по дългосрочните договори. Стайков отбеляза, че при облагането с допълнителни такси съществува риск от спад на износа.

цени на тока
дефицит в НЕК
кръстосано субсидиране
Калоян Стайков
По статията работи:

Маринела Арабаджиева