НАЧАЛО » българия

Отделят енергетиката в ново министерство

Сериозни промени в сектора се очакват след юни

fb
3E news
fb
09-01-2014 09:34:00
fb

Ново министерство ще отговаря за енергетиката в България - това е записано в специален "екшън план 16/16" за съживяване на отрасъла. Т.нар. План 16/16  съдържа 16 мерки за стабилизиране на енергийния сектор у нас, които трябва да бъдат изпълнени до 2016 г., информира в. "Монитор" Преди изборите за Европейския парламент през месец май обаче няма да се правят "резки движения", уточнява от своя страна в."Преса".

По данни на 3e-news.net, приемането на документа не е свързано с изборите за Европарламент, а с новата Енергийна стратегия. Това уточниха източници на изданието. Според тях промените в енергетиката ще стартират, едва след като се постигне пълно съгласуване по новата Енергийна стратегия и едва след като тя бъде приета от Народното събрание. Това може да се случи евентуално през април-май. 

Според печатните издания обаче документът е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои. След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия. Планът бил разработен от широка група експерти в работна група към Министерския съвет и е първият елемент от подготвяната енергийна стратегия, , пише"Монитор".

Отделянето на енергетиката в отделно министерство е първата стъпка, пише изданието. Вече дори била ясна бройката на заместник министрите - трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият - за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Набелязани са 16-те мерки за "рестарт" на енергетиката. Сред тях са такива, които са свързани с определянето на цените на електрическата енергия. 

Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените от сегашния разходо-ориентиран. Причината да се мисли за такива мерки било, че според европейските норми от 2015 г. пазарът на ел.енергия у нас трябва да се либерализира напълно - т.е. и домакинствата да могат сами да избират доставчика си на ток. 

"Преса" пише от своя страна, че план 16/16 предвижда закриване на Българския енергиен холдинг, като на негово място ще бъдат създадени три нови компании - електроенергийна, хидроенергийна и газова. В тях ще влязат държавните активи в съответните сектори. 

За промени, свързани с държавните енергийни компании съобщава и "Монитор", но според изданието БЕХ няма да бъде закриван. БЕХ в момента компанията е акционер в ключови проекти като "Южен поток" и изграждането на българо-гръцката газова връзка, които са в процес на реализация. Мястото на проектните компании за въпросните проекти също остава под въпрос. Според изданието компаниите ще са три. Едната щяла да бъде електроенергийна и в нея да се включат НЕК, ЕСО, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и държавните мини. Към нея можело да бъде прехвърлен и делът на НЕК в американската "Контур Глобул Марица-изток 3". 

Засега е останал отворен въпросът за проектната компания за 7-и блок - "АЕЦ "Козлодуй" – Нови мощности", която е собственост на АЕЦ "Козлодуй".

Втората компания, за чието обособяване се говори е хидроенергийна. 

Към нея можело да минат ВЕЦ-овете на НЕК, каскадите и всички язовири. В момента големите язовири у нас, които се ползват за производството на ток са собственост на дъщерна компания на НЕК. 

Към третата холдингова компания, която щяла да е газова, щели да влизат "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

 

енергетика
НЕК
АЕЦ "Козлодуй"
По статията работи:

Маринела Арабаджиева