НАЧАЛО » българия

Остава концепцията за кръгово движение на "Лъвов мост"

Въпреки възраженията на гражданите и последвалото преразглеждане на проекта, корекциите са по-скоро козметични

fb
3E news
fb
30-10-2013 05:44:00
fb

Амбициозното кръстовище на три нива на "Лъвов мост" запазва концепцията за кръгово движение със светофари, въпреки че именно това е основната критика срещу проекта, заради което се наложи преразглеждането му.

Ивършените корекции предполагат, от една страна, намаление на лентите за движение от 3 на 2 и от друга, увеличаване на радиуса на кръга от 35 на 45 градуса. Това ще позволи вътрешността на кръга да се оползотвори по-ефективно, подчертаха експертите по време на днешната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в Столична община.

Липсващите в предния проект велоалеи сега е предвидено да бъдат успоредни на трамвайната линия и разположени непосредствено до пешеходните трасета. Те ще са продължение на вече изградените, тръгващи от кв. "Надежда" и минаващи през района на Централна гара алеи, които в момента свършват тъкмо преди "Лъвов мост", като в бъдеще ще продължават по бул. "Мария Луиза".

Най-важното, посочват проектантите, е, че "Лъвов мост" ще се превърне в пешеходна зона. В тази връзка проектът е коригиран и от гледна точка на ландшафта, като наред с озеленяването е предвидено и пространство за разходка и отдих.

Проектът за изграждането на кръговото кръстовище на "Лъвов мост" е спечелен от "Главболгарстрой" и е на обща стойност малко над 22 млн. лв. След като бъде издадено разрешително за строеж, се очаква съоръжението да бъде построено за 8 месеца.

Два пъти по-евтино

Преди всичко без да се изгражда кръгово, но и чрез съкращаване на размерите на железобетонните конструкции (мостове и тунели), алтернативният проект, разработен от Група ГРАД, би струвал около два пъти по-евтино, или иначе казано около 10 млн. лв. Драстичното свиване на бюджета обаче произтича именно от различната концепция на архитектите.

Основната им критика срещу проекта за "Лъвов мост" е именно в наличието на необосновано кръгово движение предвид особеностите на конкретния пътен възел. Още повече поставянето на светофар заради преминаването на трамвая противоречи на логиката на този тип кръстовища, които имат функцията да са саморегулиращи се. Наред с това около 90 на сто от трафика на "Лъвов мост" е ориентиран по бул. "Сливница", което значи, че изграждането на пътни траншеи, слизащи на нивото на река Владайска, би било напълно достатъчно, подчертават архитектите от Група ГРАД.

Неадекватна според тях е и идеята за вътрешността на кръга, защото, възкликва арх. Пламен Братков, кой би се разходил или седнал да си почива там, когато наоколо обикалят автомобили и има такъв трафик. В тази връзка тяхното предложение е да се изградят т. нар. площадни пиацети, каквито има на пл. "Патриарх Евтимий" например. Според Група ГРАД те биха имали много по-положително въздействие върху градската среда, доколкото чрез засаждане на дървета и поставянето на паметници или характерни градски знаци, ще изиграят ролята на събирателни пунктове.

Макар да не е известно на каква цена, проектът вече е коригиран и в момента тече обсъждането му по комисии, като единствено разрешителното за строеж го дели от пристъпване към реализация. Гражданският сектор извоюва преразглеждане, но сякаш само за да му бъдат замазани очите, тъй като не личи местната управа да е готова на истински промени.

 

кръгово кръстовище
Лъвов мост
Група Град
архитектура и градоустройство
По статията работи:

Галина Александрова