НАЧАЛО » българия

Осигуровките и вноската за безработица може да нараснат

Един осигурен у нас вече издържа повече от един пенсионер, показва статистика на НОИ

fb
3E news
fb
10-03-2014 11:29:00
fb
Вноската за безработица да се увеличат с 2 процента, а осигуровките - по 1 процент. Това е едно от предложенията, които ще обсъжда Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество тази седмица. Искането е на КНСБ, припомни БНР.

Това се налага очевидно поради лошото състояние на пенсионната система в страната. Статистиката на НОИ от последните дни показва, че един осигурен у нас вече издържа повече от един пенсионер. Данните на осигурителния институт сочат, че работещите са с почти 600 000 повече от представителите на третата възраст. Но пък не малка част от заетите работят временно или на непълно работно време. Това означава, че внасят осигуровки върху суми, които са много под средния осигурителен доход и не за цяла година.

След преизчисляване на броя на осигурените към пълна заетост се оказва, че той драстично намалява, показват цифрите на НОИ, с които "Сега" разполага. Негативната тенденция е от години, като само през 2008 г. условният брой осигурени на пълен работен ден успява леко да надвиши броя на пенсионерите. Тежката демографска ситуация не се е променила и през 2013 г., въпреки отчетените с над 50 000 повече осигурени.

Правителството не е обсъждало предложение за увеличение на вноските за пенсия и безработица, каза в отговор социалният министър Хасан Адемов.Това е само едно предложение, нека да видим какво ще влезе в дневния ред на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да можем да коментираме тогава, обясни министърът.

В сутрешния блок на БНР проф. Йордан Христосков - член на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, аргументира предложението за повишаването на осигуровките, като подчерта, че то е напълно логично, от гледна точка на финансовото състояние на социалното осигуряване. Той обаче зададе въпроса: Защо се стигна дотук? И отговори: „Причините са в това, че една много хубава приказка, разказвана от едни икономисти, които се появяват навсякъде, че намаляването на осигуровките и на данъците ще доведе до високи заплати, до нови работни места и нови инвестиции. Не се случи тази приказка." Проф. Христосков обясни, че като се поддържат ниски данъци и ниски осигуровки се подпомага бизнс, който в противен случай би следвало да загине и няма да плаща заплати и оисгуровки на работниците. „Тяхното място трябва да се заеме от други бизнеси, които ще създават постоянни работни места и ще осигуряват работниците си на действителните заплати. По този начин ще има и за социалното осигуряване, и за бизнеса", подчерт абившият шеф на НОИ.

Той предлага вноските и за безработица, и за Фонд "Пенсии", и за Фонд "Общо заболяване и майчинство" да се повишат с 1%, което ще осигури допълнително над 600 милиона лева приходи в социалното осигуряване.

Според проф. Христосков съществува вариант великденските и коледните добавки към пенсиите да станат постоянни, за да се изчисти конюнктурният момент за предизборни раздавания. „По-правилно е бонусите за Великден да бъдат раздадени на всички пенсионери, а не на тези с най-ниски доходи, защото те получават и други социални помощи", поясни проф. Христосков.

По повод идеята работодателят да спре да плаща първите 3 дни от болничния проф. Йордан Христосков предложи на представителите на бизнеса да видят в другите страни как е уреден въпросът. „Ще се види, че в много страни се плаща по-дълъг период от време. В някои страни има и изчаквателен период, в който за първите 3 дни не се плащат никакви болнични, счита се, че работникът може да поеме този риск. Това се прави, за да се предотвратят измамите", обясни бившият шеф на НОИ.

„Тристълбовият пенсионен модел няма алтернатива", подчерта проф. Христосков.

През 2013 г. вноски са правили 2 710 502 души, от които 220 000 са се самоосигурявали. Година по-рано осигурените са били 2 659 190. В края на м.г. НОИ отчита 2.18 млн. пенсионери. Това означава, че т.нар. коефициент на зависимост, който отчита колко пенсионери се падат на 100 осигурени, е бил около 80%.

При преизчисляване на броя на осигурените с работно време, които са около 2.5 млн. души, на базата на 8-часов работен ден и цяла година заетост обаче те се оказват едва около 1.95 млн.

Средният осигурителен доход на самоосигуряващите се пък е едва 443 лв., тъй като 90% от тях се осигуряват на минимума от 420 лв. Ако те се осигуряваха върху доход от 650 лв., колкото е средният за всички осигурени, същият принос към системата би дошъл от едва 140 000 души, вместо отчетените 220 000. Още 200 000 българи пък изобщо не се осигуряват, тъй като заетите в България според НСИ са около 2.9 млн.

Фактът, че стотици хиляди българи на практика се оказват осигурени на непълно работно време или изобщо не внасят пари в системата, потвърждава прогнозата на Световната банка, че около 30% от българите няма да имат пенсионни права през 2050 г., а още 20% ще могат да разчитат само на частична пенсия заради недостатъчен осигурителен стаж.

"Пенсионните системи вече не са в състояние да обещават все по-щедри компенсации на все по-нарастващ брой пенсионери. Увеличаването на продължителността на живота, резкият спад на раждаемостта и засилването на емиграцията допринесоха за поставяне под заплаха на достъпността на много пенсионни системи", твърди вицепрезидентът на СБ по въпросите на намаляването на бедността и икономическото управление Ана Ревенга.

В доклада се препоръчват реформи, които да доведат до получаване на пенсия единствено за периода, през който хората наистина не могат да работят. "Обикновено това е през последните 15 г. от живота им", обясняват експертите. През 2012 г. мъжете у нас са получавали средно пенсия 19 г. и 6 месеца, а жените - 25 г.

Освен да се повишава възрастта за пенсиониране, от Световната банка предлагат и насърчаване на по-дългото оставане на пазара на труда.


Адемов каза, че правителството на този етап не е обсъждало идея за увеличаване нито на данъци, нито на осигурителни вноски.

Министърът каза, че идеята на правителството е всяка година на Коледа и Великден еднократните парични бонуси за пенсионерите да бъдат традиционни и според него това е последователна политика и няма нищо общо с изборите.

НОИ
осигурителни вноски
вноска за безработица
пенсионна система
Йордан Христосков
По статията работи:

Галина Александрова