НАЧАЛО » българия

Осем партии влизат в следващия парламент, ГЕРБ ще положи усилия за "кабинет на малцинството"

fb
3E news
fb
06-10-2014 10:18:00
fb

Осем партии влизат в следващия парламент, стана ясно от последните данни, съобщени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

ГЕРБ печели с 32,66%, БСП получава подкрепа от 15.41%, а ДПС – 14.83%. Това сочат резултатите при 100% първоначално обработени протоколи, съобщиха от ЦИК.

Според данните, Реформаторският блок събира 8.8% от гласовете, коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" – 7.28%, коалиция "България без цензура" – 5.70, "Атака" – 4.52%, АБВ – 4.15%

Резултатите за страната са по данни от първичното въвеждане на протоколите на СИК в РИК.

Това означава, че осем партии минават бариерата от 4% и влизат в следващия парламент.

Разликата между БСП и ДПС е по-малка от 1%.

По-рано днес говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни, че избирателната активност по предварителни данни е била около 49%, но без да са проверени всички протоколи.

Извън страната са обработени 99.065% от протоколите.

За ДПС са 43,82% от гласовете в чужбина, а ГЕРБ получава 27,94%, РБ – 11,19%.

Данните, получени от чужбина сочат, че най-много гласове са дошли от Турция - 60 090. Във Великобритания са гласували 14 хил. българи, като най-много са били те в Лондон, 10 хил. души са гласували в Испания и близо 10 хил. в Германия.

Говорителят на ЦИК уточни, че е рано да се говори каква е избирателната активност извън страната, тъй като там няма предварителни избирателни списъци, за да се направи сравнение колко от вписаните лица са гласували. 

БСП не печели в нито един район в страната. ДПС в пет района – Кърджали Шумен, Разград, Търговище и Силистра. В останалите райони печелят ГЕРБ. 

Над 1,2 млн. са отбелязаните преференции, което е около 34% от гласувалите.

"В доста случаи отново има съвпадение на номера на листата и на отделния кандидат", съобщи Камелия Нейкова от ЦИК. Очакват се скоро ЦИК да обяви данните за преференциалното гласуване.

Междувременно днес от Политическа партия ГЕРБ на специална пресконференция съобщиха, че са готови да положат усилия да съставят кабинет на малцинството.

Единственият компромис, който сме готови да направим, е да положим всички усилия да съставим кабинет на малцинството”, заяви Румяна Бъчварова, член на Изпълнителна комисия на ПП ГЕРБ.

Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока. Ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили”, посочи Бъчварова.

Ще проведем разговори при нас и публично ще представим позициите си. Ще започнем от най-голямата партия и ще стигнем до последната”, поясни тя. ГЕРБ ще се опита да постигне максимална подкрепа – поне до 120 депутати или при възможност – по-широка. „Всичко под 110 мандата подкрепа би било рисково за стабилността на правителството”, подчерта Румяна Бъчварова.

Тя определи поведението на Реформаторския блок по време на кампанията и условията, които те поставят към ГЕРБ, като абсолютно неприемливи.

Те се опитват да предрешават нашето решение за това кой да бъде следващият министър-председател. Тяхното предложение за нас е предложение за възстановяване на задкулисието в политическия живот. Очакваме те да преосмислят своята позиция”, каза Бъчварова.

ЦИК
избори
ГЕРБ
парламент
По статията работи:

Маринела Арабаджиева