НАЧАЛО » българия

Орешарски: Степента на опасност от прекъсване на газови доставки не е много висока

Всички варианти се проиграват, така че да не бъдем изненадани, каза премиерът

fb
3E news
fb
05-03-2014 01:25:00
fb

Нямаме сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от Агенция „Фокус”. „Следим внимателно доставките на газ от „Газпром” към Украйна, към Европа и към нас. Украйна засега плаща. Дългът, който е натрупала, е несравнимо по-малък спрямо 2009 г., когато имаше голямо струпване на неразплатени задължения. Международната общност и в частност ЕК има готовност да подпомогне Украйна за разплащане на газовите доставки от „Газпром”, така че да не се стига до аналогичен търговски спор, какъвто беше 2009 г.”, заяви Орешарски.

„По предварителна информация Русия е предложила заем на Украйна, за да може да се разплащат газовите доставки. Това е индикация за добра воля от страна на руската страна да не бъдат прекъсвани газовите доставки. Въпреки това, от миналата седмица нагнетяваме газа в Чирен. Количествата са такива, че при евентуално спиране на газовите доставки, при рационализиране на доставките в страната бихме могли да ползваме това хранилище приблизително около месец и половина. Като добавим и собствения газ, това би ни дало известно спокойствие за два месеца напред”, подчерта премиерът. Той допълни, че има възможност и чрез реверсивна връзка да се ползва газ от Гърция. "Не коментирам колко ще струва това. Естествено, ще струва малко по-скъпо. Всички варианти се проиграват, така че да не бъдем изненадани. Нашите анализи сочат, че степента на опасност от прекъсване на газови доставки не е много висока”, заяви Орешарски.

Премиерът заяви, че се работи ускорено за изграждане на интерконтекторите с Турция, Гърция и Сърбия, така че в средносрочен план нашата газова мрежа да има свързаност със съседните ни страни, което да дава възможност за добра маневреност.

спиране на газовите доставки
Кризата в Украйна
интерконектори
Орешарски
По статията работи:

Галина Александрова