НАЧАЛО » българия

Орешарски: За съжаление поради неумело управление проектът "Белене" е в състояние на арбитраж

Мечтая за милионния (руски) турист. Готов съм лично да го посрещна, заявява премиерът в интервю за ИТАР-ТАСС

fb
3E news
fb
30-01-2014 07:39:00
fb

Премиерът на България  Пламен Орешарски не пожела да коментира перспективите за строителството на АЕЦ „Белене” с участието на руски компании. Както заяви в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министър председателят, в голяма степен развитието на атомната енеретика в стратата „е станало  с помощта на Русия и при използването на руски технологии”, съобщава агенцията.

В публикацията си тя припомня, че през 2002 г. правителството на България реши са възобнови проекта за строителството на АЕЦ „Белене”. Победител в търга обявен през 2005 г. стана руската компания „Атомстройекспорт”. В края на 2012 г. българските управляващи взеха решение за излизане от проекта, който предполагаше изграждане  на атомна централа  с два блока с обща мощност над 2000 МВт.

„За съжаление заради проблеми с управлението на страната проектът „Белене” се намира в състояние на арбитраж и именно по тази причина аз се въздаржам от по-нататъшни коментари по тази тема”, каза Орешарски.

„Ние имаме многогодишен опит с използването на атомната енергетика и българското общество поддържа развитието й, като в голяма степен това се дължи на помощта на Русия с използването на руските технологии. Затова аз съм оптимист за плановете за развитие на атомната енергетика на България”, отбелязва Орешарски., цитиран от ИТАР-ТАСС.

От пресслужбата на Министерски съвет предоставиха цялото интервю, според което в отговор на въпрос, как бихте оценил перспективите за развитие на ядрената енергетика в България и в частност – възобновяването на проекта «Белене», премиерът Орешарски отговаря, че «в българското общество, за разлика от други страни, този въпрос не стои. Българското общество поддържа ядрената енергетика. Имаме дългогодишен опит в тази сфера. И ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и на руските технологии. Затова и съм оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Ако говорим за проекта «Белене», за съжаление, поради неумело управление той се намира в състояние на арбитраж и поради тази причина ще се въздържа от по-нататъшни коментари на тази тема. Но като цяло, оставам оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в страната», заявява той.

Премиерът коментира и ползите от проекто „Южен поток”, като отбелязва, че  той „е важен и за руската, и за българската страна. У нас той е обявен за национален приоритет. Нещо повече. Нашето правителство успя да навакса изоставането от графика за реализация на проекта. Положихме много усилия. Сега на практика се намираме вече в рамките на предварително очертания график. Лично наблюдавам развитието му, за да не допуснем дребни технически проблеми да го забави. В обобщение, държим на този проект и искаме да бъде реализиран в определените срокове", категоричен е Орешарски.

Според него" за България той ще допринесе в няколко посоки. Първо, това е диверсификацията на пътищата, по които страната получава газ. Помним 2009 г., когато заради спорове между Украйна и Русия (не искам да заемам страна в тях) България в продължение на няколко месеца беше лишена от газ, което се отрази отрицателно на индустрията ни. Проектът ще ни донесе ползи и под формата на таксите за транзит на газа на българска територия. Не на последно място – в продължение на няколко години ще доведе до икономическо съживяване в регионите, през които газопроводът преминава. Той ще издигне и ролята на България като място, от което може да се ретранслира газ към други страни", отбелязва министър-председателят Орешарски.

Той изразява оптимизма си и по отношение на развитието на туризма между двете страни, като уточнява, че през миналата година 600 хил.руски туристи са посетили страната. «Мечтая за милионния турист. Готов съм лично да го посрещна», заявява Орешарски и изразява недежда това да се случи през 2014г. В същото време той не дава категоричен отговор по отношение на облекчаването на визовия режим за руските туристи. «Отчитаме този проблем, той реално съществува. Възложил съм на Министерството на външните работи задачата да използват по отношение на руските туристи най-добрия европейски опит, за да бъдат облекчени всички процедури», заявява премиерът.

Министър председателят заявява също така, че на предстоящата междуправителствена среща през април има амбицията да се приемат «такива решения, които ще доведат до задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономическата и в научно-техническата области.

Той е достатъчно ясен, че основните проекти през последните години са в сферата на енергетиката. «България традиционно внася от Русия енергоносители. Имаме въпроси, свързани с машиностроенето. Сферата, в която можем да постигнем сериозен напредък, е туризмът. През последните години се радваме на ръст на руските туристи в България. Трябва да отбележа, че руските граждани придобиват недвижима собственост у нас, т. нар. летни къщи. За нас това е много добър показател, че гражданите от двете страни се разбират, че у руснаците съществува доверие към България. Човек никога не купува къща на място, което не му харесва», заключава премиерът Орешарски.

Министър председателят разказва и за очакването си от откриването на Олимпиадата в Сочи, на което ще присъства. В отговор на въпрос за евентулната среща с президента Владимир Путин и темите, които може да бъдат обсъдени, премиерът Орешарски отговаря, че се надява такава среща да се състои. «Между България и Русия винаги има за какво да се говори. Най-вече за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество. В момента търговският ни баланс е със сериозен дефицит. Доста голяма разлика се е формирала в търговията между двете страни и ние се стремим да насърчаваме износа на наша продукция в Русия. Смятам, че и руската страна също мисли в тази посока, тъй като асиметрията в търговията никога не е добър показател». Българският министър председател дава добра оценка на отношенията между двете страни, като допълва, че «в последните години потенциалът им стои неоползотворен напълно. Заслужава си да решим този въпрос.», заявява премиерът Орешарски.

Орешарски
АЕЦ Белене
Южен поток
По статията работи:

Маринела Арабаджиева