НАЧАЛО » българия

Орбан: Турски поток ще заобиколи България, трасето е през Гърция, Македония и Сърбия

Днес ние трябва да се конкурираме с държави, които не са преминали през комунизма и са натрупали капитали. Да създаваме конкурентни стоки е възможно само благодарение на евтините руски суровини, заяви унгарският премиер

fb
3E news
fb
20-02-2015 11:24:00
fb

 Газопроводът „Турски поток“, който трябва да бъде изграден съвместно от Русия и Турция, няма да има отклонение през България. Трасето трябва да мине през съседните държави – Гърция, Македония и Сърбия и да стигне до Унгария. Това обяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю за „Коммерсант“.

„По време на посещението на президента Владимир Путин постигнахме съгласие да запазим възможността за получаване на природен газ от Русия“, казва той. „Пътят на синьото гориво ще минава през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария“, допълва Орбан, цитиран от Econ.bg.

По неговите думи, ако всички тези страни са съгласни с предложението, Москва ще пристъпи към осъществяване на проекта. Унгарският премиер обаче посочва, че заради случая с газопровода „Южен поток“, преди започването на строежа на новата тръба през Турция, от Москва ще поискат съгласието на Европейския съюз (ЕС).

Няколко дни по-рано обаче руският президент Владимир Путин, непосредствено след срещата си с Виктор Орбан в Будапеща, излезе със съвсем друго твърдение. Той потвърди, че „Турски поток“ ще минава под Черно море и може да стига до България. По неговите думи оттам ще бъде изградено разклонение на тръбопровода към Турция.

Тогава руският държавен глава обясни, че Москва е била принудена да спре "Южен поток" , след като България, под натиска на Европейския съюз, е спряла подготвителните работи по проекта. Той припомня, че поради тази причина усилията на страната са били насочени към изграждането на алтернативният газопровод "Турски поток".

 "Някой трябва да каже открито, че за нашите не толкова богати държави зелената енергия е прекалено скъпа. Без Русия Европа няма да има конкурентни цени в енергетиката. Трябва да премахнем съществуващите табута. Цената на енергетиката трябва да бъде най-важната ни задача", коментира по-късно Орбан по време на визитата си във Варшава, цитиран от полското издание Бета. Според унгарския премиер, посткомунистическите държави се намират в по-особена ситуация от старите страни-членки на Европейския съюз /ЕС/, които не страдали в продължение на десетилетия от комунистическия режим.

"Днес ние трябва да се конкурираме с държави, които не са преминали през комунизма и са натрупали капитали. Да създаваме конкурентни стоки е възможно само благодарение на евтините руски суровини", каза още Орбани поясни: Поради тази причина Централна и Източна Европа е осъдена да си сътрудничи с Русия. "Без Русия Европа няма да има конкурентни енергийни цени", каза още унгарският министър-председател.


Турски поток
газопроводи
руски газ
пазар на газ
цени на енергия
По статията работи:

Галина Александрова