НАЧАЛО » българия

Оперативни програми може да стартират през лятото с пари от националния бюджет

Управляващите представиха на обществено обсъждане старо споразумение за партньорство, новото ще е ясно "след седмици"

fb
3E news
fb
26-02-2014 05:18:00
fb

До края на март се очаква споразумението за партньорство да бъде одобрено от Министерския съвет и изпратено официално чрез системата за електронен обмен на данни с Европейската комисия. След това е възможно да започнат официалните преговори по него. Това обясни днес вицеприемиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на публичното обсъждане на Споразумението за партньорство за периода 2014 - 2020 г.

Вицепремиерът определи като много важна стъпка наличието на национална нормативна уредба за прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове. „Към момента са разработени основните проекти на нормативни актове, уреждащи основни въпроси на усвояването на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. До края на месец март ще ги внеса за одобряване от Министерския съвет. Успоредно се работи и по проекти на нормативни актове, уреждащи специфични въпроси на усвояването на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове като водено от общността местно развитие, интегрирани териториални инвестиции, налагане на финансови корекции.. Очаква се тяхното разработване да приключи до 2014 г.

По време на обсъждането обаче стана ясно, че в момента правителството представи на бизнеса старо споразумение за партньорство. Последният документ ще бъде представен до няколко седмици и в момента се извършват последните корекции, обясни Добринка Кръстева, директор на националното координационно звено към Министерски съвет.

Златанова обясни, че очаква след юни да започне изпълнението на някои оператовни програми от новия период. Това ще бъде предварително изпълнение на програмите, като усвоените пари по тях впоследствие ще бъдат възстановени от ЕС, заяви Златанова. Това означава, че оперативните програми ще стартират с използване на средства от националния бюджет, а в хазната не е ясно дали са предвидени средства за това. Вицепремиерът не уточни кои програми ще могат да стартират след юни, но заяви, че „като са готови ще се разбере“. Според нея така е по-сигурно, че ще се използват средствата, каза още вицепремиерът. Тя добави, че в момента целта ни е да завършим вътрешната нормативна уредба.

Управляващите предвиждат занапред да се създаде общо звено, което да ръководи проекти, обединяващи няколко програми. От друга страна пък интегрираните големи проекти се очаква да се одобряват от обща комисия между министерствата. В планирането на оперативните програми нямаме задължение да определяме и индикатори за ръст на БВП в края на периода, каза още Златанова.

Спорно с Европейската комисия остава и финансирането на устойчивото развитие на 67 град в България. Според правителството в момента няма предварително изискване от страна на ЕС да се намали броят на тези градове. По отношение на приватизацията на БДЖ транспортният министър Даниал Папазов обясни, че се „предвижда такава възможност“ до 2020 г. Според него е важно жп системата у нас да работи ефективно.

Зинаида Златанова
Споразумение за партньорство
дискусия
По статията работи:

Георги Велев