НАЧАЛО » българия

Около 30 предприятия ще се ползват от отстъпката в такса задължение към обществото

fb
3E news
fb
17-06-2015 01:39:00
fb


Всеки може да ми иска оставката и не мога да се сърдя, но министъра на енергетиката няма отношение към бизнеса. Определянето на цените на електроенергията е изцяло в правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че в заявлението на НЕК и ЕСО не е поискано увеличение на цената на тока, а и от НЕК не са съвсем съгласни с този ценови модел.
Искам да подчертая, че правителството няма нищо общо с определянето на цената на тока, обяви още енергийният министър, като допълни, че няма причина да се опасява за компетентността на Комисията за енергийно и водно регулиране.
Припомняме, че работодателските организации заплашиха с писмо до премиера Борисов, че при незачитане на исканията им спрямо такса задължение към обществото ще поискат оставката на министър Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Проектът на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ ще бъде подложен първо на обществено обсъждане, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След изготвяне на окончателния вариант документът ще бъде изпратен за нотификация от Еврокомисията в Брюксел. Нзависимо, че нотификацията може да не е готова до 1 юли това няма да е причина за въвеждането на новите цени на електроенергията за новия регулаторен период, коментира министър Петкова. Това по думите й означава, че предприятията ще плащат цялата сума по новата такса задължение към обществото вразмер от 40.21 лв. за МВтч. След нотификацията ще бъдат приложени текстовете на Наредбата и предприятията с 30 ГВтч годишно потребление ще получат отстъпка от 85%, т.е. около 21 лв.
От отстъпката от 85% по такса задължение към обществото ще могат да се ползват около 30 предприятия т голямата индустрия. Като цяло сумата на отстъпката е около 90 млн. лв., които са включени в настоящия ценови модел.
За около 5000 предприятия такса задължение км обществото ще е между 13-20%.
Министърът на енергетиката обясни, че Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ е изцяло съобразена с насоките на Европейската комисия.

такса задължение към обществото
НЕК
КЕВР
Теменужка Петкова
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева