НАЧАЛО » българия

Обявен е оранжев код за река Тунджа при Елхово

Жълт код за реките Сазлийка, Марица, Мочурица и за Тунджа при Ямбол

fb
3E news
fb
24-01-2015 04:28:00
fb

По данни и прогнози на НИМХ днес ще вали над цялата страна, очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м.

 

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета - сняг. Валежите ще бъдат с количества между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.

 

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят. За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.

 

По системите за ранно предупреждение е обявен жълт код – „Предупреждение за реките: Сазлийка при гр.Гълъбово, Марица при гр. Харманли, Мочурица при село Воденичане и Тунджа при гр. Ямбол.

 

По системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код – „Риск за тревога за река Тунджа при гр. Елхово.

 

В долното течение на река Арда по системата за предупреждение от наводнения е обявен жълт код -Предупреждение при речните пунктове: Черна река - гр.Смолян, Елховска река – Рудозем, Мадан, Ардино, Златоград, Върли дол, Чорбаджийско, Груево, Елбасан дере – Крумовград.

МОСВ
климат
жълт код
По статията работи:

Маринела Арабаджиева