НАЧАЛО » българия

235 са регистрираните играчи на пазара на електрическа енергия в България

fb
3E news
fb
04-12-2017 12:00:00
fb

235 са играчите на енергийния пазар в България към настоящата степен на либерализация на електроенергийния пазар. Това става ясно от данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) към 1 декември 2017 г.

По отношение на търговците на електроенергия има двама със статут "регистрирани", което означава, че към настоящи момент не са активни. Това са „ОЕТ – Обединени енергийни търговци“ и „Джей Ей Ес Енерджи Трейдинг СРО.  Пет са търговците на електроенергия, които са се оттеглили от началото на 2017 г. досега, става още ясно от данните.

Компанията „Холдинг БДЖ“ пък се  е оттеглила като привилегирован производител, като това е станало още през септември предходната година. Общият брой на привилегированите производители е 142.  Търговците на електроенергия, според регистъра на системния оператор иначе са 62, а производителите – 30. Националната електрическа компания е със статут на обществен доставчик, както е и единствената, регистрирана като производител, захранващ собствени обекти.

От регистрите на ЕСО става ясно още, че координаторите на балансиращи групи са общо 57, от които 1 е със статут "регистрирана" и не е активна. Три  са компаниите, които са се оттеглили, като това се е случило през настоящата 2017 г.

Общо 6 са компаниите, отстранени от енергийния пазар досега. Първото отстраняване на компания е било през 2015 г. За миналата 2016 г. няма отстранени компании, като основните отстранявания са за периода от юни до 1 декември 2017 г.

Координаторите на специалните балансиращи групи са 15, като тук както е известно основно влизат електроразпределителните предприятия и всички са със статут „активни“.

Координаторите на комбинираните балансиращи групи са 14, от които със статут на „регистрирани“ са 2 дружества. Едно пък се е оттеглило.
Доставчиците на балансираща енергия са общо 40, като сред тях със статут на „регистрирани“, но не активни са блоковете на ТЕЦ „Варна“.

ЕСО
енергиен пазар
производители на електроенергия
търговци на ток
привилегиронави производители на електроенергия
електрическа енергия
либерализация на електроенергийния пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева