НАЧАЛО » българия

Общият брой на установените случаи на коронавирусна инфекция у  нас вече е 105

fb
3E news
fb
19-03-2020 07:08:53
fb

Общият брой на установените случаи на коронавирусна инфекция у  нас вече е 105. Има два нови случая от Пловдив, два от Смолян и седем от София, съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

„В Смолян са контактни лица на този, който вече е установен. В Стара Загора в лабораторията са потвърдени случаите от Пловдив  - единият лежи в Инфекциозна клиника, а другият е приходящ и ще бъде уведомен и издирен. В София са седем лица, от които единият е свързан с Банско. Прибрал се е преди четири дни от Банско“.

Състоянието на новорегистрираните пациенти с коронавирус към момента е стабилно, с изключение на един случай: „Единствено тежко е състоянието на пациента, който все още не може да бъде потвърден, че е заразен, но клинично върви като коронавирусна инфекция в „Пирогов“, който интубиран още от приемането му в лечебното заведение“, каза Венцислав Мутафчийски.

Сред новите случаи има и дете, което е на осем години и което няма никакви оплаквания, но е контактно на баща си, който е с доказан коронавирус. Всички деца, които са с установен коронавирус, нямат оплаквания.

„Моделът на мерките щ есе промени, когато преминат 100. Всъщност вече сме ги предприели с карантината в Банско. Това се визираше с отцепване на цели населени места“, каза проф. Мутафчийски. Ново отцепване по думите му не се предвижда.

В много градове днес бяха предприети информационни кампании с превантивни мерки, включително и отцепване на ромски махали.

226 000 са случаите в света, каза още проф. Мутафчийски. У нас не се предвиждат допълнителни рестриктивни мерки във връзка с пандемията, взетите към момента са достатъчни, смятат от Щаба.

Починалите от заразата у нас до момента са трима. На сутрешния брифинг за разпространението на Covid-19  у нас беше оповестен брой от 94 случая за страната, което показва, че потвърдените през деня проби са 11.

Междувременно МВнР съобщи, че четирима български граждани са заболели от коронавирусната инфекция в Италия и са приети в болница в областта Емилия-Романя.
По данни на генералното ни консулство в Милано един от тях е в тежко състояние. Регистриран е и случай на заболял италианец, роден в България.

коронавирус
COVID-19
По статията работи:

3E news