НАЧАЛО » българия

Обмислят да отпадне графика за отпуските за малките фирми

fb
3E news
fb
18-06-2014 10:07:00
fb

Три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуската са обсъдили министрите на оперативно заседание днес. Министрите няма да вземат окончателно решение, целта е да се чуе мнението им преди промените отново да се обсъдят в тристранния съвет.

Сега фирмите са длъжни до края на всяка година да разпишат график кой работник кога ще почива през следващата година. Бизнесът настоява това да отпадне за малките и средните фирми. Синдикатите са склонни да го подкрепят само ако отпадне 2-годишната давност на почивните дни, въведена през 2011 г., но бизнесът е против.

Първият вариант на социалното министерство е графикът за отпуските да отпадне за фирми с по-малко от 10 работници. Вторият е облекчението да важи и за по-големи компании - с до 50 служители. Третата възможност е задължението за графици да отпадне за целия бизнес.

Всички промени се отнасят само за хората с трудов договор. За държавните служители сегашният ред с графици и давност ще остане.

Графиците бяха въведени през 2010-та с идеята да спре натрупването на отпуски, които натоварваха най-вече администрацията. Шефовете на малки фирми обаче се оплакали в писма до вицепремиера Даниела Бобева, че това ги натоварва излишно.

В реалния сектор работодателите следят този процес и те взимат мерки  да не се натрупват отпуски, да се ползват своевременно, защото това води до оскъпяване, смята Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). 

Според КНСБ пък не може да има разделение на хората в зависимост от броя на персонала на фирмата. Предложенията ще бъдат обсъдени на Тристранен съвет.

график
отпуски
малки фирми
отпадане
бизнес
синдикати
По статията работи: