Няма превишение на нормите за радиоактивност в България

Във връзка с тиражираната днес информация, че радиоактивен облак с рутений 106 е преминал над България, пресцентърът на МОСВ съобщава, че в периода 29 септември – 4 октомври 2017 г. в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“ http://eea.government.bg/bg/dokladi/threemonth/threemonth_03_2017/radiatn/radactiv.

Експертите са  уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за  рутений  –  106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

 На 6 октомври т. г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух (http://www.bnra.bg/bg/news/20171006). 

Припомняме, че още през октомври руската държавна корпорация „Росатом“ позовавайки се на официална информация от руската „Росгидромет“ съобщава, че на територията на страната, включително и в Южен Урал не е открит рутений (Ru-106)- Компанията съобщава, че на базата на потвърдени данни от страните от Европа, получавани от МААЕ за времето от 25 септември до 7 октомври концентрацията на Ru-106 в Румъния е била 145 хил. микробекерела на кубичен метър, в Италия – 54,3 хил.микробекерела на кубичен метър, Украйна – 40 хиляди микробекерела на кубичен метър, Словения – 37 хиляди микробекерела на кубичен метър, Полша – 9,93 хиляди микробекерела на кубичен метър и т.н.“ се казва в изявлението.

От компанията обясняват, че е несъстоятелно твърдението за руски произход на замърсяването.

Според данните, Федералното ведомство за радиационна защита на Германия за периода 29 септември – 3 октомври е регистрирало на територията на Европа в пробите на въздух от Австрия и Германия следи от радиоактивният рутений-106 в концентрация, безопасна за населението. Тогава ведомството е предположило, че виновна е руската страна и в частност Южен Урал, но без да уточнява откъде и на какво основание прави тези изводи, става ясно от публикации в медиите, включително и в РИА Новости от началото на октомври.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари