НАЧАЛО » българия

Иван Иванов: Няма да допуснем диспропорции в такса „задължение към обществото“

Първите резултати от докладите на АДФИ сочат разминаване на инвестиционните и реално направените разходи в големите централи за ВЕИ

fb
3E news
fb
06-07-2015 01:13:00
fb

Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще изчака промените в Закона за енергетиката (ЗЕ) и Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) , като ще работи паралелно, за да може да се произнесе на 31 юли за цената на електроенергията за следващия регулаторен период. Това заяви пред БНР в неделя председателят на КЕВР Иван Иванов. Той оцени срещата на правителството със синдикатите и работодателите в петък като положителна. В същото време Иванов допълни, че точно каква е ползата от нея и в каква степен ще действа за намаление на параметрите в ценовия модел ще стане ясно след решението на Народното събрание. Той припомни, че вече има разнопосочни мнения по предложението за въвеждане на вноска от 5% (от месечните приходи от) за всички производители на електроенергия.

Ние ще вземем самостоятелно решение и няма да позволя да има диспропорция в такса „задължение към обществото“, беше категоричен председателят на регулаторната комисия. Иванов допълни, че това е недопустимо при навлизането в един напълно либерализиран енергиен пазар, както и при работата на енергийната борса през следващата година.

В отговор на въпрос дали са прибързани съобщенията за мир с работодателските организации, Иван Иванов отговори с „да“. Той заяви, че отминава с мълчание квалификациите на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. В същото време беше категоричен, че зад думите на на представители на работодателските организации прозират корпоративни интереси. „За разлика от тях аз съм арбитър и защитник на обществените интереси“, заяви Иванов. Той обясни, че отлагане с повече от 1 месец за цените на тока е невъзможно, тъй като бавенето на ценовото решение струва на НЕК по 1-2 млн. лв. на ден

Регулаторната комисия ще изчака и промените в ЗЕВИ, където се правят две сериозни промени. „Законовите промени въвеждат рестриктивни правила за ВЕИ. Две са сериозните промени - част от енергията, която е произведена над нормативно определената, вече няма да се изкупува както е сега по 125 лв./МВтч, а между 5-6 лв./Мвтч. Второ – въвежда се един друг модел за определяне на специфична мощност на инсталациите за ВЕИ, а също така има и рестрикция по отношение на заводските топлофикационни централи. С други думи, енергетиката върви към изчистване на дълбоко заложените диспропорции“, обясни той.

В КЕВР вече са постъпили първите доклади от Агенцията за държавна финансова инспекция и те говорят за сериозно разминаване в инвестициите при най-големите вятърни централи. Декларираните инвестиционни разходи за изграждането и които са в основата на определянето на изкупната цена на електроенергията са завишени и не отговарят на реално направените разходи, каза Иван Иванов.

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че създаването на специален фонд, в който вноски ще правят всички производители на ток, представлява първа стъпка към либерализацията на пазара. Министър Петкова отхвърли опасенията, че събирането на средства в такъв фонд ще ощети държавната енергетика.

Фондът беше една от законодателните промени, за които преди дни се споразумяха държавата, бизнесът и синдикатите, каза тя. Според плана промените трябва да бъдат факт до 24-ти юли.

По думите на Петкова, мерките са били обсъждани дълго време. „Не бих казала, че това е резултат, който ние сме постигнали от една-две срещи, или че това е резултат, постигнат от някакъв натиск. Това са целенасочените стъпки на правителството, това е нашата идея за реформи в този сектор.

Смятам, че създаването на този фонд и въвеждането на задължението "вноски" в този фонд да бъдат правени от всички производители на електрическа енергия, поставя всички пред равни условия. Това е първото и задължително условие на либерализация на пазара. Очакваме много бързо да бъдат направени промените“, заяви министър Петкова.

Припомняме, че в птък на среща между парвителството, работодателските организации и синдикатите бе взето решение за създаване на фонд "Сигурност за енергийната система". Предвижда се във фонда да постъпват 5%  от месечните приходи от всички производители на енергия. По предварителна оценка на енергийното министерство фондът ще реализира приходи от около 200 млн. лв. годишно.

Около 200 млн. лв. годишно се очаква да се реализират и от другите мерки в енергетиката и в частност - намаляване на административните разходи в държавните предприятия от сектора, проверките на АДФИ във ВЕИ сектора и въвеждане на равнопоставеност в таксата "задължение към обществото". В ценовия модел, представен от КЕВР, се предвижда от 18,93 лв./МВтч такса задължение към обществото да се повиши до 40,21 лв./МВтч. Облекчение от 85% пък могат да полечат тежката индустрия и то за зелената добавка. Това е регламентирано със специална Наредба, разработена от финансовото, енергийното и икономическото министерства. В момента тече обществено обсъждане. Очаква се през тази седмица Наредбата да бъде окончателно изчистена и приета. По-рано Иван Иванов обясни, че ценовият модел е балансиран, а ако бизнесът не поеме своята отговорност, се отваря дупка от 285 млн. лв.

Синдикати и работодатели настояват също така за облагане на износа с някаква такса, но за тази цел трябва да бъдат направени промени в Закона за енергетиката. Експертите са категорични, че тази стъпка не трябва да се предприема.

 

КЕВР
ВЕИ
ЗЕВИ
Закон за енергетиката
такса задължение към обществото
фонд "Сигурност за енергийнат система"
По статията работи:

Маринела Арабаджиева