НАЧАЛО » българия

Ново спецзвено ще бори корупцията

fb
3E news
fb
27-02-2015 02:32:00
fb


Ще бъде създадено ново звено за борба с корупцията на базата на опита, който има Прокуратурата и който така или иначе беше валидиран с последният доклад на ЕС. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов след заседание на Министерски съвет във връзка с изготвения доклад за корупцията.

Днес кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията, съобщиха от правителствената информационна служба.

Беше взето политическо решение за създаване на единно координирано звено, а нашият фокус ще бъде върху сериозното преустройство на институционалната рамка на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и внимателното изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта, заяви Иванов.

Министърът припомни, че препоръката на ЕК е за единен орган, но тези правомощията за борба с корупцията в момента са разпределение между Сметната палата, Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, НАП и други органи. Новото звено ще се опита да се вмести финансово в ресурса на сега съществуващите органи, уточни Иванов.

В приети днес документ като основни проблеми са посочени липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол по отношение на антикорупционните политики и мерки, липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията.

Посочени са приоритетите, които трябва да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията. Те са:

- изграждане на ефективна система от антикорупционни органи;

- изграждане на система за противодействие на корупцията по високите етажи на властта; противодействие на политическата корупция с акцент върху „изборната корупция”;

- преодоляване на корупцията в съдебната власт;

- освобождаване на гражданите от дребната корупция; намаляване на корупцията при възлагане на обществени поръчки;

- намаляване на регулаторни и административни тежести при обслужването на бизнеса и гражданите и утвърждаване на политически независима държавна администрация.

За реализиране на приоритетите са предложени държавни политики, всяка от които включва комплекс от мерки.

Съдбата на съществуващага антикорупционна структура БОРКОР не е обсъждана, уточни министърът и допълни, че част от функциите, които има това звено трябва да се използват по по-добър начин.

По думи на правосъдния министър, трябва да бъде направено координирано звено между Главна прокуратура, МВР и ДАНС и посочи, че сега топката е в техните ръце да предложат необходимата рамка за това, която няма да изисква промени в законодателството. Иванов заяви, че основата за изграждане на новата структура ще е  институционалната и законова рамка за предотвратяване на конфликта за интереси по административен път и превенцията на корупцията. Той заяви, че няма конкретни цифри, колко корумпирани ще бъдат задържани.

БОРКОР
корупция
По статията работи:

Галина Александрова