НАЧАЛО » българия

Нови 153 млн. лева инвестиции ще направят чужди фирми в индустриалните зони у нас

Корейска фирма ще прави биоземеделие край Телиш, в Бургас ще строят яхти, а в индустриалната зона край Божурище ще има „Долина на таланта“

fb
3E news
fb
15-05-2014 12:48:00
fb

Нови 1650 работни места и 153 млн. лева инвестиции ще направят редица компании в индустриалните зони в страната в следващите няколко години. Това стана ясно днес при представяне на приоритетите на Национална компания „Индустриални зони“. Средствата ще бъдат вложени от компании в индустриалните зони в Божурище и бъдещите такива места в Бургас и Телиш, обясни Атанас Ненов, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“. В момента компанията е собственик на 8 индустриални парка като 3 от тях се строят в момента. Това са зоните край Бургас, Телиш и Карлово. В момента се строят зоните в Бургас и се разширява паркът край Божурище. Изготвени са проекти за строителството на зоните край Карлово, Варна-Запад и Телиш, обясни Ненов. В момента компанията оперира зоните край Свиленград, Русе и Видин. От думите му стана ясно, че във всичките зони в момента има заявен инвеститорски интерес. В бъдещата зона край Телиш южнокорейската фирма ИЮ Съндей планира да построи три завода за биоземеделие. В зоната край Бургас пък вече се предвиждат над 10 млн. евро инвестиции и там се очаква българска компания да направи съоръжението си за производство и рециклиране на яхти.

Най-голям интерес на този етап се очаква да има към зоната край Божурище. Там вече имаме подписано предварително споразумение със „София Тех Парк“ за изпълнение на високотехнологични проекти. Зоната за тези проекти се казва     „Долина на таланта“ и там се очаква да се правят разработки в различни технологични сфери, обясни Ненов. По думите му в тази част на зоната се очаква да работят 5 високотехнологични български компании.

До края на годината в зоната край Божурище ще бъде открит и завода за автоклиматична техника на Бер-Хелла Термоконтрола. Инвестицията в него е за 42,5 млн. лева и ще бъдат отворени 350 работни места, каза Ненов.

Национална компания „Индустриални зони“ подписа и меморандум за сътрудничество с китайския технологичен парк „Джунгуанцун“ в края на април. Целта ни е чрез този документ да се обозначим на китайския пазар и да имаме обмяна на опит с Китай. Целта ни е може да привличаме по-лесно китайски инвеститори у нас, а българските компании пък да имат достъп до китайски вложения за своите разработки, обясни Ненов.

Компанията активно работи с Българската агенция за инвестиции в това отношение. Много от китайските инвеститори всъщност все още не знаят за България като възможности за вложения, обясниха още БАИ. Според тях е много по-изгодно за китайските фирми да произвеждат в България стоките си, които изнасят за Европа.

Икономическитя министър Драгомир Стойнев припомни, че за миналата година преките чуждестранни инвестиции в страната ни са били с малко повече, в сравнение с 2012 г. Въпреки че ние бяхме на власт само през половината от 2013 г. успяхме да компенсираме спада на инвестициите от началото на годината, заяви Стойнев. По думите му чуждите вложения през 2013 г. са били за 1,093 млрд. евро, а година по-рано са били за 1,07 млрд. евро.

Национална компания "Индустриални Зони"
Атанас Ненов
проекти
развитие
По статията работи:

Георги Велев