НАЧАЛО » българия

Новият ОВОС за хранилището за радиоактивни отпадъци трябва да е готов до септември

fb
3E news
fb
27-03-2014 04:59:00
fb

Нов доклад по ОВОС за Националното хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) трябва да има до септември 2014 г. Самият търг за изграждането трябва да стартира през декември. Това стана ясно в рамките на изслушване на ръководството на ДП РАО от парламентарната комисия по енергетика.

Независимо, че петчленен състав на Върховният административен съд /ВАС/ окончателно отхвърли през ноември 2013 г. оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на Националното хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци и проектът практически беше спрян, закъснение не се очаква, коментира изпълнителният директор на ДП РАО Делян Петров.

Осигурени са средства за изграждането и в момента на площадката се извършват компенсаторни мерки, строи се ограда, изгражда се далекопровод, полагат се подземните връзки, обясни той. По думите му, дори и да не са готови през тази година с нов ОВОС практически пак не се очаква закъснение в изграждането, тъй като се върви в паралелна процедура по всички дейности, изискващи лицензиране от страна на АЯР. Петров изрази очакването си, че проектът ще бъде одобрен. 

Припомняме, че в началото на януари тази година ръководството на Агенцията за ядрено регулиране също сподели становището си, че не се питеснява от закъснение в изграждането на хранилището. Срокът за въвеждане в експлоатация на НХРАО е 2015 г. Съгласно националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и на радиоактивни отпадъци до 2030 г. в НХРАО трябва да се съхраняват генерираните в страната ни ниско и средноактивни РАО.

По отношение на извеждането на първите 4 блока от АЕЦ „Козлодуй” изпълнителният директор на дружеството уточни, че към момента е демонтирано над 50-60%  от оборудването в машинна зала на 1 и 2 блок, а 3 и 4 блок са в подготвителни процедури. Делян Петров уточни, че дейностите по извеждане на блоковете са ускорени, защото в противен случай „рискувахме да загубим европейските средства”.  В отговор на въпрос на депутата от "Атака" М.Ташева колко са парите за извеждане на блоковете, изпълнителният директор на ДП РАО уточни, че става въпрос за 1 млрд.107 млн.евро. 

Предприятието осъществява дейността си и благодарение на средствата натрупани в двата ядрени фонда, като към момента в тях са натрупани 141 млн.лв.  

Изслушването на ръководството на ДП РАО е по повод искането на партия „Атака”,  която наскоро поиска да бъдат предприети действия за връщане на лицензиите на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Припомняме, че през 2013 г. ДП РАО получи от АЯР два броя лицензии за експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" като съоръжения за управление на РАО, които подлежат на извеждане от експлоатация. Срокът на действие на лицензиите е 5 години.  Това беше едно от условията за отпускането на новите средства от Европа. През лятото на 2013 г. Европарламентът постави това като изрично условие. Другото условие след посещение на делегация на депутати от Европейския парламент касае средствата от МФ "Козлодуй", като се предвижда оттук нататък те да отиват само за извеждане от експлоатация на четирите малки блока.

ДП РАО
НХРАО
АЯР
радиоактивни отпадъци
1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй"
По статията работи:

Маринела Арабаджиева