НАЧАЛО » българия

Новият вариант на Наредбата за облекчаване на бизнеса от ВЕИ определя два прага

fb
3E news
fb
21-07-2015 10:47:00
fb

В новия вариант на Наредбата за облекчаване на бизнеса от ВЕИ ще има два прага. Това обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на 3eNews. Текстовете предвиждат компаниите, потребяващи електроенергия над 10 Гвтч ще получат отстъпка до 50% от зелената добавка в такса „задължение към обществото“.

Отстъпка от 85% ще получат компаниите, потребяващи до 30 Гвтч. Министър Петкова уточни, че този вариант е съобразен със становищата на работодатели и синдикати.

След приемането на промените в Закона за енергетиката, което предстои да се случи в сряда и след публикуването на текста на Наредбата се очаква КЕВР да обяви ценовото си решение, съответно и новият размер на такса „задължение към обществото“.

Припомняме, че именно несъгласието на бизнеса с Наредбата стана повод за формиране на нещо като енергийна тристранка в лицето на енергиен съвет, както и за настоящите промени в Закона за енергетиката. В предходното ценово решение на КЕВР се предвиждаше цената на такса "задължение към обществото" да е близо 41 лв.за МВтч, от която отстъпка до 85% можеха да получат само най-тежките индустрии от химическата, циментовата, металургичната промишленост.

Въпреки определените прагове в Наредбата, от последното становище на работодателските организации става ясно, че те не са достатъчно удовлетворени. Очакването е, че новите прагове няма да нарушат модела на КЕВР

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира нееднократно по повод този документ, че съгласно насоките на Европейската комисия той дава право на облекчение от зелената добавка в такса „задължение към обществото“ само за тежките индустрии, в чиито краен продукт, себестойността на електроенергията е 10 процента. 

 

ВЕИ
Наредба за облекчавене на бизнеса от ВЕИ
КЕВР
такса задължение към обществото
По статията работи:

Маринела Арабаджиева