НАЧАЛО » българия

Новите ценови предложения в енергетиката стават ясни след изчистване на търговската тайна

Давам категорична заявка за независимост, обяви Иван Иванов

fb
3E news
fb
03-04-2015 02:05:00
fb

Повечето от енергийните дружества са внесли предложенията си за цените на енергията за новия регулаторен период, но организацията по публикуванео ще отнеме известно време. Това обясни досегашният председател и настоящ икономист на Комиисята за енеригйно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова. Тя обясни, че от една страна това е голяма по обем информация, а от друга има и известни затруднения, защото голяма част от дружесствата са публикували предложенията си спред изискванията на новия енергиен закон с много числа, като голяма част от тях са търговска тайна. „Тези дни трябва да изготвим становището си какво е търговска тайна и какво не и да го представим, за да не влезем в някакв конфликт и не би трябвало да бъде публикувано. Другото е въпорс за организация на работата“, каза Тодорова.

 

Новият председателя на КЕВР Иван Иванов заяви, че още не се е запознал внесените ценови предложения и не може да каже какво да се очаква по посока на цените в сектора. „Ще ви дадем отговор след като аз лично се запозная с всички предложения на дружествата. Някой може да поиска 10 пъти увеличение на цената и какво тярбва да ви отговаря аз на вас? Че цената ще се повиши 10 пъти? Просто това са безумия. След като се запознаем, след като комисият формира своето становище ще ви дадем отговор, който наистина да бъде адекватен“, каза Иванов. Той уточни, че комисията ще се постарае да реализира по един справедлив начин това което касае производителии потребители.

 

В отговор на въпрос дали ще бъдат дадени повече средства на електроразпределителните дружества за инвестиции, Иванов, каза, че комисията ще разгледа нещата не само от гладна тоака от интереса на дружестават, но и от целия сектор.

 

„Давам категорична заявка за независимост. Аз ще бъда в непрекъснат контакт с институциите в България, ще бъда в контакт с енерийните дружества, независимо в кой сектор на енергетиката, с ВиК дружествата, но бъдете сигурни, че ще защитя промяната на закона със своите действия. Бъдете сигурни, че целият състав на комисията ще постъпи по същия начин, ще се уверите“.

 

В отговор на въпрос дали комисията ще може да работи без един член (отеглената кандидатура на Георги Кочков от БСП), Иванов бе категоричен, че тва не пречи.

Иван Иванов
КЕВР
По статията работи:

Маринела Арабаджиева