НАЧАЛО » българия

Новите екотрамваи тръгнаха в София

20-те модерни мотриси спестяват близо 5000 тона въглероден двуокис

fb
3E news
fb
13-01-2014 01:27:00
fbНови екотрамваи тръгнаха в столицата. Първите две мотриси вече са в движение, а до края на май ще бъдат доставени останалите от общо 20 нископодови трамваи, закупени от общината. Модерните мотриси позволяват достъпа на инвалиди до тях и са добре климатизирани, което ще позволи качествено охлаждане през лятото и затопляне през зимата. Общата стойност на проекта възлиза на 33,784 млн. евро.

"Екологичните измерения на новите трамваи се изразяват в това, че само 20 броя нови мотриси спестяват близо 5000 тона въглероден окис", каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, цитирана от БГНЕС. Тя допълни, че това е един от хубавите моменти, който е дело на труда на много хора, а новите трамваи ще променят не само качеството на градския транспорт, но и на живот на софиянците.

"Историята на София е свързана с историята на трамвая. Затова и той е символ на София", заяви от своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тестването на новата мотриса съвпадна и със 113-ата година от пускането първия трамвай в София. Фандъкова подчерта, че благодарение на европейската солидарност и оперативните програми, модернизацията на градския транспорт продължава, а след новите тролейбуси, трамваи и метро, се очаква и финализирането на доставката на нови автобуси.

Йорданка Фандъкова припомни още, че проектът за закупуване на нископодови трамваи, който е финансиран от Кохезионния фонд и ОП "Околна среда", е дело на няколко правителства и на добрата работа на Столичната община и МОСВ.

Първият трамвай в София в пуснат в движение, през 1901 г. , или преди 113 години. Той е потеглял от пл. "Възраждане" и е стигал до пл. "Славейков".

въглероден двуокис
София
екологични трамваи
По статията работи:

Галина Александрова