Нова технология ще намали емисиите от Енел Марица-Изток 3

Експерти на американската фирма ще преправят по технологията "покривно почукване" два електростатични утаителя

Две електронни устройства, улавящи вредни газови емисии, ще бъдат преустроени и монтирани в топлоелектрическата централа "Енел Марица-Изток 3", съобщиха от компанията "Дженерал електртик", която е изпълнител на поръчката. Експерти на американската фирма ще преправят по технологията "покривно почукване" (top-rap) два електростатични утаителя. Електростатичните утаители улавят твърди или течни частици от изхвърляния газов поток чрез електричество. Газът се пропуска през електромагнитно поле, в резултат на което частиците се привличат и отлагат върху стоманената повърхност във вътрешността на утаителя. За да се поддържа ефективно улавяне в цялата система, колекторните плочи и електродите с високо напрежение трябва редовно да бъдат почиствани от прах чрез почукваща система. Досега почистването ставаше с чукова предавка, която обаче се износва много бързо и е по-скъпо да бъде ремонтирана.
Според "Енел" нововъведението ще намали парниковите емисии до нива под 50 милиграма на кубичен метър. Освен това ще се понижи риска от аварийно спиране на мощностите за ремонтиране на колекторите. Почистването на вътрешните части на утаителите може да се извършва по всяко време.
От 2003 г. насам "Дженерал електрик енерджи" работи поетапно по обновяването на четирите генератора на ТЕЦ-а по вече приключилия проект за рехабилитация на енергийната мощност.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари