НАЧАЛО » българия

Николай Николов: Либерализацията на енергийния пазар ще допринесе за свиване на финансовия дефицит

fb
3E news
fb
14-05-2015 05:21:00
fb

Пълната либерализация на енергийния пазар в България ще допринесе за свиване на финансовия дефицит в системата. Това заяви заместник-министъра на енергетиката Николай Николов по време на участието си в енергиен форум в Прага.

Концепцията за участието на България в регионалния и европейския енергийни пазари предвижда действия по разработване и осъществяване на политика за развитие на конкурентен и прозрачен национален електроенергиен пазар чрез внедряване на ефективен пазарен модел. Това коментира заместник-министърът на енергетиката Николай Николов. Той взе участи в дискусионен панел, посветен на решенията и предизвикателствата пред критичната ситуация на енергийния сектор в развиващите се страни. Събитието се провежда в рамките на Международния регулаторен енергиен форум "Енергия 2020" в Прага, Чехия.

Активно работим за пълноценното интегриране на България в общия енергиен пазар на Европейския съюз, каза заместник-министър Николов.

Българската концепция предвижда и участие в координацията на регионалните енергийни инициативи, както и работа по рамковите насоки и мрежовите кодекси за създаване на общ европейски енергиен пазар.

Българският заместник-министър представи пред аудиторията основните елементи на електроенергийният пазар в България. Той запозна участниците във форума с предприетите нормативни промени от страна на българското правителство в Закона за енергетиката, които вече дават положителен резултат върху енергийния сектор у нас.

Либерализацията на пазара в България е мярка, която ще допринесе за свиване на финансовия дефицит в системата на енергетиката, подчерта още Николай Николов. Очаква се пълната либерализация да стане факт от 1 януари 2016 г., като към момента българското правителство води интензивни разговори със Световната банка в тази насока .По думите на Николов първите стъпки към либерализацията на пазара вече са налице чрез създаването на Българската енергийна борса, чиято дейност ще оперира скандинавският Nord pool spot, се казва в съобщение на Министерство на енергетиката.

В рамките на форума бяха обсъдени въвеждането на новия енергиен пазарен модел, финансирането на критичната инфраструктура и енергийните проекти, както и бизнес моделите, стратегиите и възможностите в динамичния енергиен сектор. В международния форум участваха още представители на Чехия, Хърватия, Словакия, Италия, Румъния, Сърбия и Оман.

 

 

енергиен пазар
либерализация на енергийния пазар
зам.-министър Николай Николов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева